Moderní bydlení

Majitel nechal své koně napospas povodni. Zachránili je dobrovolníci

[chooze:gallery;value:37408]

​Otřesný případ zanedbání péče o zvířata se odehrál na kraji Ostravy v Polance nad Odrou. Chovatel zvířat měl nechat napospas stoupající vodě nejen koně, ale i svá další zvířata, a to i přes varování před extrémním počasím. 

"Už v pátek jsem se v různých koňských skupinách ptala, zda někdo neví, jak na tom jsou ti koně, jak to tam vypadá, jak vypadá Odra a tak dále. Začali to tam komentovat nějací jeho kamarádi s tím, že se nemám starat, že se o ty koně postará jako vždy," popsala pro TN.cz Jana Tichopádová, která ve vedlejší vesnici chová koně a sama se zapojila do záchranné akce.

"V sobotu ráno už jsem měla informaci, že je to tam hodně špatné. Byl tam 1,5 metru vody a koně byli uvázaní na řetězu," uvedla. Do záchrany zvířat se tak pustila skupina dobrovolníků. "My jsme neváhali a kontaktovali jsme koňskou záchranku, hasiče, policii, sháněli jsme čluny a podobně," upřesnila s tím, že čluny se podařilo sehnat, a záchranná akce tak mohla začít.

[chooze:article;value:574240]

​"My jsme tam přijeli se člunem. Na místě byli kamarádi chovatele, kteří nás poslali na jiné místo, než koně byli, a kde byl silný proud a my se málem utopili. Vůbec nám nepomohli. Koně jsme pak za pět minut dvanáct dohledali. Někteří byli úplně vysílení, podařilo se nám sehnat i veterináře, který se tam s ostatními dobrovolníky brodil ve vodě," řekla dobrovolnice k dalšímu vývoji.

I díky dronům se podařilo zachránit pět koní a odvést je na bezpečné místo. Tam na ně čekaly přívěsné vozy, které měly koně odvézt. "To jsme ještě nevěděli, že to organizují kamarádi zmíněného chovatele. Koně jsme museli předat a oni je odvezli neznámo kam. Víme pouze o dvou koních, kde jsou a že je o ně postaráno, ale vzhledem k tomu, že majitelem je stále stejný muž, tak nevíme, kdy si je zase někam odveze," posteskla si.

"My v tuto chvíli nevíme, jestli ty koně jsou na horším nebo na lepším místě. Jistě ale víme, že je nechal napospas osudu. Vlastně na nás i křičel, ať je necháme chcípnout a tak dále," dodala. Dalším dobrovolnicím se podařilo zachránit pár psů, jiní se ale utopili. Záchranná akce trvala celou sobotu a skončila až za tmy, kolem 21. hodiny. Do záchrany se zapojilo asi 15 dobrovolníků. Podle slov Jany Tichopádové se tento chovatel o svá zvířata nestará dlouhodobě. 

[chooze:article;value:574372]

​Chovem se zabývá i Krajská veterinární správa Moravskoslezského kraje. "Chov sledujeme dlouhou dobu, minimálně 15 let tam provádíme kontroly," uvedl pro equitv.cz Jan Zezulčík z krajské veterinární správy s tím, že nevíce podnětů dostávají právě na chov koní. Majitel je nechová standardním způsobem v ohradě, místo toho jsou přivázaní a spásají okolní pastviny.

"My jsme schopni provést kontrolu, zhodnotit stav zvířat a následně podáváme podněty obcím s rozšířenou působností, popřípadě policii," doplnil Zezulčík s tím, že se zabývají i sobotními událostmi a mají domluvenou schůzku s policií.

Ke kauze se exkluzivně pro TN.cz vyjádřila i Patricie Pagáčová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.