Majitel vyhodil nájemce, byt přesto už šest let neopustil. Zákony jsou krátké

Nájemník, který se zabarikáduje v bytě, nechce tam majitele pustit, poštu nepřebírá a policie to nechce řešit. I takové jsou zkušenosti některých pronajímatelů, přestože takzvaných černých pasažérů není moc. Podle posledních údajů ministerstva pro místní rozvoj okolo čtvrt procenta.

"Máme nájemce, kterému jsme dali výpověď v roce 2017 pro neplacení. Dneska máme rok 2023, je to více než 6 let, a on pořád v tom bytě bydlí," vypráví pronajímatel.

[chooze:article;value:525718]

Nájemce majitele bytu ignoruje. Čtyři roky využívá nejrůznější způsoby, aby se nemusel odstěhovat. Odvolává se, nepřebírá poštu, nechodí na jednání. "On například řekl, že jeho podpis, který provedl na poště, když si přebíral poštu, tak není jeho," pokračuje pronajímatel.

Soud ho znovu obeslal a teď nájemce požádal o roční lhůtu k vystěhování, přitom se tato situace už táhne několik let.

"Takže tady máme dlužníka-nájemce už sedmý rok. Nás to stálo milion korun. Ten byt je v dezolátním stavu, jsou tam dluhy na nájemným," zoufá si majitel.

Podobně mají špatné zkušenosti i někteří nájemníci. Pan Toman se nastěhoval s rodinou do bytu a dostal smlouvu na dobu určitou, na jeden rok. Po ani ne měsíci v nájmu byl nucen se odstěhovat.

[chooze:article;value:523164]

"Nikdo nepočítal s tím, že by to bylo kratší, spíš že se to bude prodlužovat. Zařizovali jsme byt standardně. A jakmile se dovrtala poslední polička, tak vlastně mi zavolal přímo majitel bytu, že ho vyhodili taky z podnájmu a že se musí vrátit zpátky," uzavírá majitel.

Vyčerpaná, finančně vyřízená rodina musela hledat nové bydlení. Časté smlouvy na dobu určitou a neustálý strach z výpovědi z bydlení. Tak se někteří nájemci cítí.

Nová úprava nájemních vztahů by měla těmto problémům zamezit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.