Majiteli restaurace přišly zálohy na elektřinu. Nevím, jestli vydržíme, říká

Restauraci Dish v Belgické ulici na pražských Vinohradech přišel nový výměr na elektřinu. Od nového roku má platit přes 140 000 korun měsíčně. "Před rokem to bylo 40 tisíc za měsíc. Nemusím být bůhvíjaký počtář, abych si spočítal, že to prostě pro obyčejnou hospodu kompletně přestává dávat smysl," postěžoval si na twitteru její provozovatel Matouš Petráň.

Podnik ale prý zavřít neplánuje. "V předvánoční době hodně prodáváme vouchery, to nás během zimy podrží. A pak to snad nějak zvládneme. Otevřeli jsme tři měsíce před covidem a také jsme to zvládli. Tak snad nějak zvládneme i tohle," sdělil redakci TN.cz.

[chooze:article;value:477037]

Jak je možné, že i přes zastropování cen restauraci zálohy opět prudce vzrostly, si vysvětlit neumí. "Nevím, podle čeho to odhadovali. Trochu mi přijde, že to střelili od boku. Už letos nám zálohy skoro zdvojnásobili – na 75 tisíc. Teď zase. Takže za dva roky je to nárůst skoro o 200 %," říká Petráň. Jak by zálohy vypadaly bez cenového stropu, si ale odhadovat netroufá.

"Nemám ta data, abych mohl říct, že to zastropování nepomohlo. Pokud by ale ta změna byla jen v řádech jednotek tisíc, tak by to bylo asi jedno," myslí si restauratér.

Má ale zároveň jasno v tom, co bude dělat dál. "Budeme platit. Musíme to nějak vydržet. Zkusím Pražskou energetickou požádat o mimořádný odpočet, aby  odhady upravila. A budu doufat, že budou výsledné zálohy nižší. Ale jestli se na ni takhle obrátí všichni, tak tam budou mít co dělat," odhaduje.

Finanční problémy mají také další restaurace. Lidé kvůli zdražování nechodí na obědy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.