Majitelům starých kotlů hrozí pokuty. Čas na nápravu mají do září

Od 1. září může čekat na ty, kteří topí neekologickými kotli, nepříjemná a pěkně drahá návštěva. Kdo bude topit kotlem, který nesplňuje dostatečnou emisní třídu, může očekávat pokutu ve výši 50 tisíc korun. Ta může být udělována i opakovaně.

"Každý má povinnost jednou za tři roky provádět kontrolu technického provozu a stavů kotlů. Tam se ten úředník dozví, jestli onen majitel má kotel legálně, nebo nelegálně. Pokud kontrola nebyla provedena, tak je to taky přestupek. Ten doklad se k úředníkům stejně dostane," říká ředitel odboru ochrany ovzduší na ministerstvu životního prostředí Kurt Dědič.

Podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) ale odhalení závadného kotle není tak jednoduché. "Naše zkušenost je taková, že pokud se nekouří černě z komína, tak těch možností příliš nemáme a počítáme s tím, že budeme v prvních měsících reagovat pouze na podněty. To je nejhorší varianta, chodit na udání," tvrdí.

[chooze:article;value:561727]

Na pořízení nových kotlů či jiného způsobu vytápění lze čerpat dotaci. Ta v současné době může dosáhnout až 95 procent výdajů, a to až do 180 tisíc korun, podle typu nového zdroje.

Příspěvek na výměnu kotle sice bude možné získat i po prvním září, bude ale o desetitisíce korun nižší. Stát navíc nově přispěje na výměnu jakéhokoli kotle, který spaluje uhlí.

[chooze:article;value:546580]

"V momentě, kdy má člověk zažádáno o dotaci, byť ještě ta výměna neproběhla, budou úřady benevolentní. Ta pokuta nebude udělována. Takže doporučujeme: zažádejte si o dotaci teď. Jednak se vyhnete pokutám, jednak bude v lepší výši," upozorňuje ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel Jan Potucký.

Desetitisíce domácností teď stojí před otázkou, čím staré kotle nahradit. Nejčastěji volí kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Jestli chcete zjistit, zda není potřeba vyměnit i váš kotel, najděte výrobní štítek, případně zprávu z revizní kontroly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.