Malá vesnice, a přesto ho nikdo neznal. Život střelce z univerzity byl podivný

"Muselo nějakým způsobem selhat blízké okolí toho člověka. Zajímalo by mě, jak ho vnímali jeho přátelé. A je dobré se na tyto věci ptát," říká o střelci z fakulty uznávaná psycholožka, jejíž totožnost redakce TN.cz zná, ale s ohledem na citlivost případu si nepřeje vystupovat pod svým jménem.

"Podle všech okolností toho případu David K. neměl rád život a obecně lidi. Člověk se obecně v dětství rodí do lásky a v lásce vyrůstá, je milovaný, vítaný a učí se citům. V případě střelce asi něco z těchto věcí muselo v jeho životě chybět," vysvětluje odbornice na lidskou duši.

[chooze:article;value:539211]

​"Já jsem ho ale neznala ani nevyšetřovala, takže tyto věci spíše odhaduji. Určitě ale bylo mnoho příležitostí, jak studenta z dráhy, na kterou se vydal, odklonit. Mohl se lásce naučit od někoho jiného, třeba ve vztahu. Mohl pracovat se sebou a se svým vztahem k životu. Takovou šanci rozhodně měl," domnívá se psycholožka.

I když média již dříve informovala, že David K. se v minulosti pravděpodobně na psychiatry s žádostí o pomoc obrátil, není jasné, jak to bylo v poslední době. "Nějaká dlouhodobá terapeutická práce by ale určitě své výsledky přinesla, k vraždám dojít nemuselo," uvádí odbornice.

Úspěšný a bezproblémový student

David K. se během studia na Filozofické fakultě UK dočkal ocenění za bakalářskou práci o problematice antagonismu haličského rolnického a krakovského povstání z roku 1846. Ještě před vysokou školou absolvoval Malostranské gymnázium.

"Když k nám chodil do školy, tak jsem se s ním určitě setkal, podle výsledků byl dobrým a bezproblémovým studentem. Naším gymnáziem ale projdou stovky a stovky studentů, takže si na každého detailně pamatovat nemůžu," říká pro TN.cz ředitel Malostranského gymnázia Tomáš Ledvinka.

Na rozdíl od psycholožky je však spíše skeptický. Mnoho šancí, jak zabránit tragédii, podle něj nebylo a už vůbec to prý nešlo předpovídat během jeho studia na gymnáziu. "Kdybyste se rozhlédli po škole, kde je asi 800 dětí, a řekli jste si, že se některé z nich chovají divně, tak se z toho dá jen těžko předvídat, co udělají někdy v budoucnosti," upozorňuje Ledvinka.

[chooze:article;value:537319]

​V místě bydliště téměř neznámý

Moc toho o Davidu K. nevědí ani ve středočeské Hostouni, odkud pocházel. "Znal jsem pouze jeho matku. Asi před osmi lety byla u nás na úřadě ve stavební komisi. Věděl jsem o její dceři, o synovi jsem však ani neměl povědomí, že existuje," říká pro TN.cz člen hostouňského zastupitelstva Antonín Kejmar (nez.).

Ani další člen vedení obce o moc více neprozradil. "Davida jsem potkával jen zběžně při cestě na autobus. Po obci vůbec nechodil a byl hodně introvertní. Vůbec ani nevím, jestli měl nějaké hobby nebo kamarády," odpovídá zastupitel Karel Kukelka (nez.).

Bývalý děkan Policejní akademie a bezpečnostní expert David Zámek také zastává názor, že podobnému činu spíše nešlo zabránit. "Vzhledem k tomu, o jak malou vesnici se jedná, je až s podivem, že ho tam skoro nikdo neznal. On pravděpodobně trpěl nějakou frustrací z prostředí. Ten skutek, který spáchal, považuji za takový rozšířený druh sebevraždy," domnívá se Zámek.

[chooze:article;value:536604]

​Podobných Davidu K. je mnoho

"Z mého pohledu pro něj bylo lhostejné, jestli půjde střílet na fakultě nebo třeba na Staroměstském náměstí. Ze světa je známých mnoho dalších podobných případů. Tito lidé chtějí s sebou vzít na onen svět co nejvíc dalších lidí. Kdyby se nezastřelil nebo nebyl následně zabit při nějaké přestřelce, psychiatři by nejspíš velice bedlivě posuzovali jeho stav a to, jestli byl vůbec příčetný a nebyl psychicky nemocný," domnívá se bývalý šéf Policejní akademie.

"Určitě je mezi námi mnoho dalších podobných lidí, jako byl David K. Oni dnes mohou být normální, ale kdo ví, co se s nimi stane v budoucnu? Psychická choroba se může projevit později. Kdokoli si najednou může začít myslet, že je celý svět proti němu," připomíná Zámek.

​​A upozorňuje, že nikdy nebude stoprocentní jistota, že se další osamělé střelce podaří včas zastavit. "Nechci nikoho strašit, ale za to, že se něco podobného nezopakuje, nikdo ruku do ohně nedá. Lidé by proto měli vědět, jak se v podobných situacích zachovat," upozorňuje bezpečnostní expert.

"Toto je velmi zanedbaná oblast. Podle mě by například na vysokých školách měli být studenti aspoň jednou za semestr obeznámeni, kde jsou únikové východy a kdo je zodpovědný za bezpečnost," dodává Zámek, který je mimo jiné zastáncem myšlenky, aby byly ve školách bezpečnostní rámy, které známe z letišť a mohou detektovat například střelné zbraně nebo nože.

Chybu jsme neudělali, vyhodnotila policie. Střelec měl u sebe další dopis (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.