Malé, ale rostou. Václavovi se podařilo najít houby i po dvoutýdenním suchu

I když na opravdové houbaření je ještě brzy, pan Václav se rozhodl zkusit štěstí. V pondělí proto vyrazil do lesa s nadějí na úlovek a s košíkem. A zadařilo se. Několik malých hříbků si doopravdy domů přinesl. "Samotného mě překvapilo, že letos začaly hřiby tak brzy. Využil jsem oblačného dne a zadařilo se," komentoval pro TN.cz úlovek.

Měl opravdové štěstí. Počasí v posledních dnech houbám příliš nepřálo. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byla pravděpodobnost výskytu hub na většině území republiky malá. Největší šanci mají houbaři na jihovýchodní a východní Moravě a na jihu Čech.

[chooze:article;value:505324]

Pan Václav našel houby právě v jižních Čechách. Okolo přesné lokality však jako správný houbař dělá tajnosti. "Řeknu jen, že jsem hřiby našel na trase, kudy šel dobrý voják Švejk z Putimi do Budějovic," prozradil Václav.

I když poslední dva týdny v Česku panovalo sucho, je třeba si vybrat dobré místo. "Od kolegů vím, že v jižních Čechách zůstává v půdě ještě nějaká vlhkost po bouřkách. S hřiby to není nijak velkolepé, ale rozhodně tam jsou," uvedl mykolog Vladimír Antonín.

Rostou u vás na zahradě smrži? Houbám se daří a můžete na nich pořádně vydělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.