Malé obchody v řadě obcí napříč Českem zavírají. Drtí je vysoké ceny energií

Malé obchody padají takovým tempem, že časem si nejspíš na vesnici už ani rohlík nekoupíme. V Krhově na Blanensku zůstala jen cedule na domě. Prodejna skončila, když vyletěly nahoru ceny elektřiny a plynu.

Kdo nemá auto, ten musí na nákup cestovat autobusem. Obec má 150 obyvatel a do rizikového podnikání se nikdo nehrne. "Musíme jezdit do obchodů do Boskovic a dalších řetězců, co jsou kolem. Pro starší lidi, kteří nemají auto, je to fakt blbé," postěžovala si obyvatelka Krhova Kamila Lepková.

[chooze:article;value:494965]

V Krhově teď zvažují, že si pořídí prodejnu bez obsluhy. Zastupitelé počítají, jaké by byly celkové náklady. V sousední vesnici, která je o šest kilometrů dál, mají také zavřený obchod. Budova je teď na prodej a tamní obyvatelé jsou tak odkázaní na nákupy ve větších městech. Seniory, kteří byli dřív soběstační, musí zásobovat rodina.

"Mě vozí nákup dcera, ona žije v Boskovicích," popsal jeden z oslovených seniorů z Lhoty u Rapotína. "Mě dělá větší nákupy syn a pro ty malé věci si zajedeme," přidal se další dotázaný.

Konec obchodu znamená pro řadu obyvatel také omezení společenského života. Když zavře prodejna, zmizí často i jediné místo, kde se lidé pravidelně potkávají. Cedule s nápisem zavřeno visí i o 10 kilometrů dál ve Lhotě u Blanska. Ani tam už si lidé pěšky na nákup nezajdou. "My mladí si zajedeme autem, ale starší na to hodně nadávali," uvedl Radek Toth, který žije v obci.

Prodejny na malých městech a vesnicích mizí dlouhodobě hlavně kvůli tlaku velkých řetězců. Některé obchody už držely nad vodou jen dotace, které jsou letos až 130 tisíc korun. Ani to ale nestačí na pokrytí zvýšených nákladů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.