Malí hrdinové z Chrudimska! Kluci si všimli požáru na poli a začali sami hasit

Hasiči dohašují kombajn, ale tenhle zásah má tentokrát mnohem větší hrdiny. Jsou jimi děti, které radostně mávají na kraji pole. Chvíli před tím ale do zpěvu nikomu nebylo. "Jednu chvilku jsem si myslel, že nám shoří barák," popsal krušné chvíle Šimon Dvořáček.

Vítr měnil směr a zachvacoval obilí. "Mně napadalo, že vezme hadici," uvedl Matěj Dvořáček. Kluci začali hasit a pak hadici předali zemědělcům. Tím to ale neskončilo.

[chooze:article;value:498187]

"Lopaty jsme táhli od boudy, tři jsme jim dali," vysvětlil Šimon. "Ono to ještě bylo na tom vysekaném a metr od toho to bylo neposekané, to mohlo chytnout všude," podotkl Matěj.

"Musím říct, že jsem byla hodně pyšná. Zareagovali s tou vodou a věděli, co mají dělat," neskrývala radost maminka Tereza Dvořáčková.

K požáru se sjelo osm jednotek hasičů ze všech směrů. Velitel zásahu ale průběžně jednotky odvolával. "Díky reakci dětí došlo k zamezení šíření požáru," řekl mluvčí hasičů Miroslav Polák.

"Číslo je na polici, hasiče znají. Od malička se je to snažíme učit," dodala maminka. Požár se podařilo udržet jen na strništi. Díky tomu, že nepřeskočil do obilí, je škoda minimální.

[chooze:article;value:347173]

"Příčinou požáru kombajnu byla mechanická jiskra od kamene v soustrojí nebo technická závada na stroji," doplnil Polák.

"Já se cítím trošku jako hrdina," prohlásil Šimon. "Zatím jsem o tom nepřemýšlel, co budu. Možná hasič," uvažoval Matěj. Žně jsou na svém vrcholu a kvůli extrémnímu suchu budou mít letos zemědělci i vysoké škody. V jednom dni hasiči zasahovali i u 150 požárů.

Čeští zemědělci si teď připadají jako uprostřed písečné bouře. Jejich stroje nejsou v oblacích prachu ani vidět. Prázdniny jsou o velkých zážitcích a až se tihle chlapci vrátí do lavic, historka o hořícím poli spolužáky rozhodně zaujme.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.