Malí hrdinové. Za svou odvahu a činy si odneslo ocenění 19 dětí

V Praze si ve čtvrtek převzali ocenění mladé hrdinky a hrdinové ze všech koutů Česka. Cenu si převzaly i jedenáctiletá Eliška Rojková a o rok starší Michaela Štěpařová, které pomohly svému kamarádovi a zachránily mu tím život.

"Bouchnul se do hlavy, začala mu téct hrozně krev a tak jsme začaly s Míšou jednat. Míša běžela do školy pro pomoc a já jsem mu začala dávat kapesníky na ránu," popsala Eliška.

Díky pohotovosti obou dívek vše dobře dopadlo. Jejich jednání ocenila i přivolaná záchranná služba. "Dokonce mu i šili tu ránu, tak jsme moc rády, že jsme tam byly a že se mu nestalo nic horšího," svěřila se Míša.

[chooze:article;value:475207]

​Porotce zaujal i příběh bratrů Adama a Davida, kteří se rozhodli uklidit les za domem. "Zabralo nám to jeden den. Takové tři pytle plus nějaké pneumatiky a podobné věci tam byly," popisoval Davídek Venglář.

Oceněny byly děti i v jiných kategoriích jako pomoc na internetu, dobrý nápad nebo pomoc starším lidem. Odvážných a ohleduplných dětí je v Česku ale daleko víc.

Do letošního kola se přihlásilo přes 380 příběhů a organizátoři z nich vybrali sedm hlavních a udělili i tři speciální ceny. "Z velké části to byla kategorie pomoc ostatním, tam máme opravdu těch příběhů každoročně nejvíce," vysvětlila zástupkyně projektu Dětský čin roku Zuzana Chmelíková.

Každá oceněná kategorie má svého patrona. Děti se tak za odměnu setkají i se známými osobnostmi. "Je obdivuhodné, že i v této dnešní šílené době jsou lidi, kteří si pomáhají, dělají dobré skutky a obzvlášť v takto útlém věku. Tak snad jim to vydrží," zadoufal zpěvák a patron projektu Jan Pokorný alias Pokáč.

Diplom a odměnu dostala i skupina dětí, která pomohla ukrajinským dětem se začleněním do školního kolektivu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.