Málo spánku může vést k problémům. Důležitá je jeho kvalita, upozorňují lékaři

Po náročném dni se často už vidíme v posteli a těšíme se, až si odpočineme. Právě spánek je pro naše tělo velmi podstatný, zregeneruje se totiž nervový systém i celý organismus. Má navíc také pozitivní účinky na imunitní systém.

Vzhledem k tomu, jak významný vliv má tedy spánek na lidský organismus, je podle lékařů jedním z nejdůležitějších procesů při léčbě nemocných a rekonvalescenci pacientů po zranění nebo operaci.

[chooze:article;value:493641]

"Pro každého z nás má skutečnost, jak dlouho a jak dobře spíme, významný vliv na naše zdraví a psychickou pohodu. Je známo, že nevyspalý člověk bývá podrážděný, má zhoršenou pozornost, méně si pamatuje, často může dojít k bolestem hlavy, které mohou přecházet do migrénových stavů," uvedl na webu primář Oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice AGEL Podhorská Jaromír Soušek.

Právě nevyspání významně ovlivňuje i zdravé lidi. "V případě člověka se sníženou funkcí imunitního systému nebo pacienta s nemocí, zraněním či po operaci patří spánek k důležitým aspektům léčby a následného uzdravení," doplnil Soušek.

Lékaři považují obecně za ideální dobu spánku u zdravého člověka sedm až osm hodin. Jinak je to ale u novorozenců, kteří spí v průměru i 16 hodin za den, nebo nemocných a starších lidí. Ti mají odlišnou potřebu spánku.

[chooze:article;value:486204]

​"V praxi je ovšem důležitější kvalita spánku než jeho délka. Významné rozdíly v kvalitě pociťují například pracovníci ve směnném provozu, kdy režim spánku narušují právě střídající se směny, hlavně pak práce v noci. Velký vliv na kvalitu spánku má ovšem i požívání alkoholu, kávy a dalších potravin a nápojů obsahujících kofein krátkou dobu před usínáním," vysvětlil Soušek.

Právě nedostatek spánku může vést k vážným problémům. "Lidé s dlouhodobým nedostatkem spánku nebo špatnou kvalitou mají často sklony k alkoholismu, psychickým obtížím nebo zdravotním komplikacím, jako je Alzheimerova choroba, infarkt myokardu, diabetes, poruchy imunitního a reprodukčního systému a mnoho dalšího," uzavřel Soušek.

Mikrospánek může řidiče stát život. Více se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.