Malým pacientům pomáhá Patron dětí. Zapojit se můžete i vy

S Eliškou a Johankou se život moc nemazlil. "Holky mají autismus, pak mají mentální retardaci, Johanka má lehkou, Eliška má středně těžkou, a obě, jakožto jednovaječná dvojčata, mají stejnou diagnózu, co se týče toho fyzického postižení, a to je pletencová svalová dystrofie typu pět," vyjmenovává zdravotní problémy obou ani ne patnáctiletých děvčat jejich maminka Michaela Moravcová.

Elišce a Johance postupně ochabují veškeré svaly v těle. Maminka jim už musí téměř se vším pomáhat. Samy se neposadí, nechodí, neobléknou a nutností je i polohování při spaní. Diagnóza je neúprosná.

"Lékaři mi nedokáží říct, jak dlouho holky budou žít, ale odejdou tak, že buď jim vypne srdíčko, anebo jim přestanou fungovat plíce," dodává paní Moravcová.

[chooze:article;value:524070]

Zpomalovat nemoc Johance i Elišce pomáhají rehabilitace. Ty potřebují několikrát do týdne. Pro rodinu je to velmi finančně náročné. Nejen takovým rodinám dlouhodobě pomáhá projekt Patron dětí.

"Můžou to být autisté, můžou to být i děti s dětskou mozkovou obrnou. Bývají to také děti s různými kombinovanými postiženími," říká manažerka sítě klíčových patronů Kateřina Malatincová z projektu Patron dětí.

Patron dětí pomáhá rodinám financovat třeba i kroužky pro děti, tábory, školy v přírodě anebo i školní pomůcky. Do pomoci se můžete zapojit i vy. Více informací o tom, jak na to, se dozvíte na internetových stránkách www.patrondeti.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.