Máme pro vás tipy, jak o Vánocích ušetřit při vaření a pečení

Vaření

Buďte efektivní. Než zapnete sporák nebo rychlovarnou konvici, zkuste se zamyslet nad tím, co a pro kolik lidí chcete vařit. "Pokud například vaříte vodu na čaj nebo na kávu, dejte jí do rychlovarné konvice jen tolik, kolik reálně potřebujete. Je rozdíl, když ohříváte půl litru vody nebo litr. Čím více vody ohříváte, tím vyšší jsou náklady na energie," vysvětluje Monika Bartošová, tisková mluvčí společnosti Centropol.

Volte vždy správnou velikost nádobí. Dáte-li malý hrnec na velkou plotýnku, bude vám teplo zbytečně unikat do prostoru. Nezapomeňte také používat poklice, potraviny se tak uvaří rychleji a bez zbytečných tepelných ztrát. Zkontrolujte si, zda mají vaše hrnce rovné dno. Pokud totiž na varné desce nestojí celou svou plochou, zbytečně přicházíte o velké množství energie a spotřeba se může navýšit až o několik desítek procent.

Skvělým pomocníkem v kuchyni jsou tlakové nebo chytré hrnce. Ušetří až polovinu energie, a navíc je vaření v nich mnohem rychlejší. 

Za úvahu stojí i možná výměna kuchyňských spotřebičů za úspornější. Energeticky nejvýhodnější je vaření na indukční desce, která šetří až polovinu nákladů na energie. "Elektrický sporák s litinovými plotýnkami je opravdu velkým žroutem energie. Na druhou stranu i zde můžete ušetřit. Vzhledem k tomu, že zahřátá plotýnka vydrží déle teplá, vypněte ji o něco dříve a připravované jídlo nechejte takzvaně dojít na zbytkovém teple," říká Bartošová.

[chooze:article;value:476210]

​Pečení

Pro Vánoce je charakteristické pečení cukroví. Rozmyslete si, zda si letos nevystačíte s menším počtem druhů. Ušetříte nejen peníze za suroviny a energie, ale také budete určitě rádi, že po svátcích nemusíte hubnout přebytečná kila.

Do horkovzdušné trouby je možné dát několik plechů současně. Pečení tak bude nejen rychlejší, ale také efektivnější. "Nepředehřívejte troubu zbytečně dlouho. U mnoha pokrmů to není vůbec nutné. Ušetřit také můžete tím, že troubu vypnete o něco dříve, než předepisuje kuchařka, a pro dopečení pokrmu využijete naakumulované teplo," připomíná Bartošová.

Máte doma mikrovlnku? Ohřívejte jídlo v ní a zbytečně nezapínejte troubu nebo sporák. Nikdy se také nepouštějte do vaření nebo pečení zmrzlých potravin. Nechejte je volně rozmrazit a poté je zpracujte.

Při úvahách o nákupu nového spotřebiče se zaměřujte na ty úsporné, ideálně s označením třídy A.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.