Maminka dvou dětí si myslela, že je jen unavená. Lékaři jí řekli zdrcující diagnózu

Vicky Waiterová žila se svými dvěma dětmi normální život. Ve svých 43letech ale začala být stále častěji unavená, zadýchávala se do schodů a i běžné domácí práce pro ni už nebyly tak jednoduché jako dřív.

Myslela si, že ji zkrátka vyčerpává výchova dětí a příznakům nedávala velkou váhu. Lékaři ji ale brzy na to vyvedli z omylu a diagnostikovali jí vážné onemocnění známé jako Scimitar syndrom, někdy označované jako Halaszův syndrom nebo syndrom plicní hypogeneze.

[chooze:article;value:503044]

Jde o vrozené srdeční onemocnění, při kterém je žíla z pravé plíce abnormálně spojena se srdcem. Diagnostikuje se díky CT vyšetření a lze vyřešit pouze chirurgickým zákrokem. Vicky se tak stala první pacientkou, které chirurgové v britské nemocnici Leeds Children´s Hospital zákrok provedli. Následovala ji 29letá Emma, která měla velmi podobné příznaky.

Čtyři týdny po operaci už měla Vicky lepší chuť k jídlu a lépe spala. "Těším se, že budu moct jít na pláž a hrát s dětmi fotbal, aniž bych se zadýchala a musela mít přestávky," řekla.

Podle odborného portálu Emergency Live trpí touto nemocí více ženy než muži. Obvykle se projevuje plicní hypertenzí a dýchacími obtížemi. Často ale právě i únavou, dušností, nechutenstvím či podrážděností.

Operace Parkinsonovy nemoci: Jak funguje hluboká mozková stimulace?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.