Maminka oběti z filozofické fakulty: Nikdo neudělal nic. Rakušan a Vondrášek lžou

"Většina z nás má přirozenou dávku sebereflexe, má svědomí, umí si přirozeně nastavit zrcadlo, umí se ve své nedostatečnosti k plnění svěřených úkolů postavit. Uvědomuje si je. To znamená, že dokáže uznat svou chybu. Zbytek, který sebereflexi nemá, je upozorněn svým nadřízeným a jsou z toho vyvozeny důsledky," řekla na úvod maminka jedné z obětí.

"Pokud se závažné a hlavně nenapravitelné neplnění úkolů s fatálním dopadem děje stále, vede to k výpovědi a ke zbavení funkcí. Ve všech případech. Vy jste toho, pane Vondrášku, názornou ukázkou viz třeba Uherský Brod a Ostrava (při střelbách v Uherském Brodě a Ostravě byl Vondrášek prvním náměstkem policejního prezidenta, pozn. red.), kdybyste rezignoval, byl zbaven své funkce, pane Vondrášku, na vašem místě by teď seděl někdo jiný a nemusela se ta šílená tragédie vůbec stát," prohlásila.

Zásah policie byl podle ní neprofesionální. "S poznatky, které jste měl, jste věděl, že to není osoba jedoucí spáchat pouze sebevraždu, věděl jste, že to je nebezpečná ozbrojená osoba, v jejímž domě je mrtvola muže," vyčetla Petru Matějčekovi, řediteli Krajského ředitelství Policie ČR hlavního města Prahy.

[chooze:article;value:558946]

Ptala se, proč nebylo upozorněno vedení fakulty, že do Prahy jede její student ozbrojený, proč nebyla budova evakuována a proč policisté neprohledali celou budovu. "Za mě to je o tom, že kdyby se cokoli z toho stalo, má dcera by tu ještě byla," podotkla.

"Nikdo neudělal na sto procent nic. Za mě to je tak, že jste vy všichni fatálně selhali a neumíte se k tomu postavit. Slyším lži, pane Rakušane, pane Vondrášku a pane Matějčku. To vám jde dobře," poznamenala. "Vaše selhání stálo lidské životy a za mě to není možné řešit ničím jiným než rezignací na svou funkci, aby se to již nikdy nemohlo opakovat," dodala.

Z chování policistů ani ministra necítí empatii k obětem, které se nevrátily domů. "Necítím z vás ani dostatek sebereflexe. Smrt našich dětí vám nestála ani za pořádnou omluvu," doplnila.

"Spravedlnost pro mou dceru Elišku dnes je spravedlností pro další děti zítra," vzkázala.

[chooze:article;value:561111]

"Vnímal jsem každé slovo, které jste tady řekla, asi nedokážu pochopit, jaké je to přijít o dceru a snažím se pro to mít vnitřní pochopení, vůbec mi to není jedno," odpověděl matce oběti Vondrášek. "V rámci připravenosti jsme udělali maximum," dodal.

"Vím, že je to pro vás těžké, ale zděsili jsme se, když jsme viděli Breivika a zkusili jsme cvičení a zjistili, že na něco takového vůbec nejsme připraveni. Šli jsme tedy step by step a připravovali jsme se. Chápu, že dceru vám to nevrátí, ale odmítám, že jsme neudělali nic a nepřipravovali se na podobné situace, kterých jsme se nechtěli dožít," reagoval.

Že si tragédii rodin obětí nedokáže představit, přiznal i Rakušan. "Jako otec tří dětí můžu vnímat strach a hrůzu, ten smutek plně pochopit nejde, pokud v takové situaci nejsme. Já mohu udělat maximum pro to, aby se takové tragédie neopakovaly, abychom byli připraveni," sdělil.

Matějček řekl, že se snaží o sebereflexi. Policisté podle něj vše dělali s nejlepším vědomím a svědomím. "Neříkám, že vše bylo v pořádku, ale k fatálnímu pochybení nedošlo. Vnímám vaši bolest a reflexi sám u sebe učiním," přislíbil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.