Maminky na rodičáku se strachují o peníze. Nic se neděje, uklidňují úřady

Rodičovský příspěvek je především pro samoživitelky a samoživitele klíčovým zdrojem peněz pro jejich děti. Na účet většinou chodí pravidelně vždy ve stejný den v měsíci. Na rozdíl od důchodů ovšem není určeno přesné datum pro celou republiku. Některým rodičům tak chodí už 8., jiným třeba až 15. 

Pro spoustu rodičů je takovým datem vždy 10. den, což byla ovšem v únoru sobota. Rodiče, zejména maminky, tak očekávali, že peníze přijdou nejbližší pracovní den, tedy v pondělí 12. února. To se ale v mnoha případech nestalo.

Dle diskuze ve facebookové skupině Diagnóza Máma, která sdružuje přes 36 tisíc maminek, čekají na peníze zejména rodiny z Prahy, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, ale i z Brna, Znojma nebo Mikulova. Naopak většina maminek z Plzeňska se shoduje, že jim přišel již 8. 

"Rodičovský příspěvek mi chodí vždy k 10. Nejpozději přišel loni 12. června, protože 10. byla sobota. Teď je to stejné, ale peníze stále nemám," popsala maminka z Prahy pro TN.cz. 

Rodiče jsou zmatení

Některé ženy kvůli obavám oslovily své úřady práce, ale jasná odpověď z nich prý nepřišla. Například z krajské pobočky ÚP v Liberci dostala jedna z maminek zprávu, že byl termín výplaty dávek posunut na 15. den v měsíci. Z Ústí zase měla přijít informace o výpadku systému. 

[chooze:article;value:537890]

​Ministerstvo práce a sociálních věcí ale o žádných takových problémech neví. "Žádný systémový výpadek neregistrujeme a ani nedošlo ke stanovení nějakého nového termínu výplaty dávky," sdělilo ministerstvo pro TN.cz.

Zpoždění dle úřadu zřejmě způsobil právě víkend. "Je možné, že právě díky této skutečnosti došlo k posunu vyplacení dávky na následující pracovní den. Odeslání dávky běží podle plánu a měla by dorazit v následujících dnech," slíbil úřad rodičům. 

Podobně mluví i Úřad práce, který slibuje, že peníze odešle nejpozději 13. února. "Při výplatách rodičovského příspěvku k prodlení nedochází. Části příjemců, kterým výplatní termín připadl na víkend, výplata odchází dnes a zítra," uvedlo v pondělí tiskové oddělení Úřadu práce. 

Ministerstvo minulý týden oznámilo zvýšení příspěvku na péči. Podívejte se, jaké budou změny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.