Maminky to do porodnice nestihly. Holčičky a chlapeček se narodili v sanitě

[chooze:gallery;value:33383]

Napilno měli liberečtí záchranáři už předchozí víkend (16. a 17. září), kdy se jim v sanitce narodila tři miminka. A dost podobně vypadal i ten následný. "Dvě holčičky a jeden chlapeček se nenarodili v porodnici, jak jejich rodiče plánovali, ale trochu si svůj vstup na svět okořenili," informovali v pondělí na facebooku záchranáři z Libereckého kraje.

Miminka tak svým rodičům připravila pořádně perné chvíle. "Rodičům i miminkům gratulujeme. Jsme rádi, že jsme pomohli. A přejeme pevné zdraví," popřáli zdravotníci.

[chooze:article;value:522882]

Na svět spěchala i Jasmínka

Také nastávající mamince ve Středočeském kraji museli pomoci o víkendu záchranáři. Ti vyjížděli v neděli krátce po 12. hodině ze stanoviště v Novém Strašecí a Rakovníku. Holčička dostala krásné jméno. "Vítej mezi námi, Jasmínko. Přejeme ti i tvé mamince šťastný život plný zdraví, radosti a lásky," popřáli zdravotníci na sociální síti.

Milé i nemilé komentáře

Po minulém příspěvku o porodech se však na zdravotníky z Libereckého kraje obrátilo několik žen s různými dotazy. Některé byly milé, jiné nikoliv. "Když někam jedeme my, znamená to, že někde něco nejde podle plánu, že se někdo najednou ocitl v situaci, která vyžaduje naši rychlou pomoc. V tomto případě maminky, které neplánovaly rodit na ulici, v sanitě, doma," podotkli záchranáři.

Snahou zdravotníků je stihnout to i s rodící maminkou do porodnice včas v případě, že to jde. V opačném případě se snaží rodičkám co nejohleduplněji pomoci. "Samozřejmě i s vědomím, že to není 'jen' o zdravotní péči. A když se miminko narodí, je naší snahou (a povinností) dopravit ho i s maminkou do nejbližšího vhodného zdravotnického zařízení," popsali záchranáři.

Mnozí lidé si však často myslí, že zdravotníci mají i v těchto neočekávaných situacích po ruce vše, co lékaři v porodnicích. "Nejsme porodní dům na kolečkách a řadu věcí, které v porodnicích bývají k dispozici, si my dovolit nemůžeme. Naší povinností je pomoci pacienta dopravit do zdravotnického zařízení a co nejrychleji se vrátit na základnu. Uklidit sanitu a připravit se na další výjezd," přiblížili zdravotníci.

[chooze:article;value:523446]

"Při porodu jsme s novým životem na svět pomohli. Výjezd, kdy nás naopak bude třeba pro to, aby jiný život neskončil, ale může přijít každou vteřinu," vysvětlili zdravotníci.

V pražské porodnici mají přístroj na záchranu předčasně narozených dětí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.