Manévry při propouštění žhářů z Vítkova byly v pořádku, tvrdí vězeňská služba

Uzavřená ulice, cisterna kryjící vchod, pes hlídající novináře. Nad mírovskými manévry kroutí hlavou bezpečnostní experti, zkušení advokáti i komentátoři. Prý ale byly přiměřené.

"Ze strany Vězeňské služby České republiky se jednalo o běžné služební úkony, které byly řízeny na lokální úrovni. Totéž platí i pro způsob zajištění bezpečnosti osob a veřejného pořádku v blízkosti věznice ve spolupráci s místními složkami Policie ČR," napsalo vedení věznice.

Opatření si přál advokát žhářů. Vězeňská služba mu vyšla vstříc. "Aby měli co největší klid, co největší pohodu. To je to, co přesně chcete, když odcházíte z vězení," poznamenal s ironií komentátor Luděk Staněk.

[chooze:article;value:504730]

Novináři pak ani nemohli za propuštěnými jet. Policisté říkají, že auto s nimi zastavili preventivně. Kdo sedí uvnitř, prý netušili. "Je to nádherná sestava náhod, které se prostě jednou za čas nějakým způsobem objeví. V pohodě to asi úplně není," myslí si Staněk.

"Od těch novinářů nic nehrozilo. Respektive byli poslední, od koho mohlo něco hrozit," upozornil komentátor Jindřich Šídlo. 

Proč nenechala vězeňská služba dělat novináře jejich práci, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už druhý den nekomentuje. A policie říká, že jen hlídala veřejný pořádek.

[chooze:article;value:504868]

Ministr vnitra se k práci policie na místě zatím také nevyjádřil. "Věřím, že pan ministr, až se vrátí z dovolené, se na to podívá. Že se třeba zamyslí nebo prověří tu situaci, zda byla standardní, nebo ne," sdělila poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Emoce vzbudilo především auto hasičů vězeňské služby kryjící propuštění pachatelů jednoho z nejhorších žhářských útoků v dějinách Česka. "Tenhle způsob se teda hrubě nepovedl," myslí si Šídlo.

Ivo Muller a Václav Cojocaru si odseděli dvě třetiny 12letých trestů. Popálená Natálie bude mít následky do smrti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.