Manželé se otrávili polévkou. Medvědí česnek si spletli s jedovatou rostlinou

Starší manželský pár z Deutsch-Wagramu byl převezen 11. března do nemocnice se známkami otravy jídlem. "Jedli polévku z medvědího česneku. Poté se u nich objevila nevolnost a zvraceli," popsala portálu Weekend zdravotnice Sonja Kellnerová.

Zpočátku byl stav seniorů stabilizovaný, brzy se však začal zhoršovat. Po pár dnech oba zemřeli, píše portál Bild. Jak se následně ukázalo, manželé si místo medvědího česneku natrhali do polévky jedovatou rostlinu, pravděpodobně se jednalo o konvalinku.

[chooze:article;value:543273]

Zaměnit ho lze navíc také s ocúnem. Pokud je průběh otravy mírnější, pacienta trápí nevolnost a potíže s polykáním. V případě závažnější otravy hrozí silné průjmy, selhání krevního oběhu, poškození ledvin, ochrnutí, nebo dokonce i smrt.

"Přestože česnekovitá vůně je typickým znakem medvědího česneku, rostlina je často zaměňována," upozornil prezident Federálního institutu pro hodnocení rizik Andreas Hensel.

Pozor na záměnu

Lidé by proto měli být při sběru velmi ostražití a dávat si pozor na to, co dávají do svých košíků. Hlavním rozdílem mezi medvědím česnekem a konvalinkou s ocúnem je, že další dvě zmíněné nevoní po rozmačkání po česneku. Je tedy lepší si rostliny nejen pořádně prohlédnout, ale i očichat.

Medvědí česnek má navíc listy matně zelené a měkké s tenkými řapíky, které rostou přímo ze země. Ze stopky pak rostou listy konvalinky, ty jsou tmavě zelené. V případě ocúnu rostou listy ze stonku, v jehož středu mají semeno.

Jarní počasí probudilo brzy přírodu. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.