Manželé si pořídili solární panely. Použít je ale nemohou, v síti není kapacita

Kvůli zdravotním problémům manželé Jásenští vyměnili kotel na pevná paliva za tepelné čerpadlo. Jenže rostoucí ceny elektřiny provoz čerpadla stále více prodražovaly a Jásenští tak musí platit vysoké zálohy. "Po další zimě, kdy jsme jeli naplno, při dalším zdražení elektřiny, 15,5 tisíce je mnoho," řekla Jana Jásenská.

Řešením se zdála být fotovoltaická elektrárna. Manželé Jásenští si vybrali montážní firmu, s její prací byli spokojeni, jenže problém přišel, když se chtěli připojit. Dozvěděli se, že v síti není kapacita.

"Musí dojít k úpravě distribuční sítě, žadateli jsme to oznámili dopisem, zaslali smlouvu o smlouvě budoucí, kde to podepsal, určili jsme termín 16 měsíců, kde je nutné dobudovat vedení. Nadzemní vedení se musí vyměnit za kabelové, které ten výkon vyvede," sdělila Soňa Holingerová, mluvčí ČEZ Distribuce.

[chooze:article;value:564690]

To je komplikace, se kterou Jásenští nepočítali. I vzhledem k tomu, že jim pravidelně chodily e-mailem nabídky od jejich dodavatele elektřiny, společnosti ČEZ Prodej, právě na pořízení fotovoltaiky. Jak jejich elektrárnu bude v budoucnu možné připojit, nezjišťovali, ani nevěděli, že by měli. Možností je několik. "Tou první je, že dojde na naše kontaktní centrum, a máme jich pět na našem zásobovacím území, projedná to s tím konzultantem, často přizveme i technika za tu lokalitu. Druhá možnost je, že navštíví stránky ČEZ Distribuce, kde je na to přímo složka nebo záložka, kde se podívá, právě pro hladinu nízkého napětí, zda ta kapacita tam je vyčerpaná či nikoliv," upřesnila mluvčí Holingerová.

Obdobnou možnost nabízejí i další distributoři. Zjistit to za vás může i firma, která vám má elektrárnu dodat. "Montážní firma by si to s vámi měla projít, měla by s vámi navrhnout velikost, měla by podat žádost a spolu byste se měli dozvědět, jestli to půjde, měli by řešit možnosti, když to nepůjde," upozornil vedoucí pracovní skupiny pro malé zdroje Solární asociace a odborný asistent na ČVUT Pavel Hrzina.

[chooze:article;value:568883]

​Ne všechny to ale dělají automaticky, někde si o to firmě musíte sami říct, což byl i případ společnosti, která montovala elektrárnu manželům Jásenským. "Standardně to neověřujeme, ale klienta vždy upozorňujeme na možné riziko a doporučujeme, aby si tuto možnost ověřil sám. Distributoři sice poskytují mapy pro ověření, ale ty nejsou vždy přesné, což sami distributoři přiznávají. Klientům také nabízíme možnost, že nejprve vyřídíme žádost na distribuci a až po obdržení stanoviska přistoupíme k realizaci," uvedl Aleš Franc, obchodní zástupce Home Energy.

Podle montážní firmy ale přibývá případů, kde už distribuční síť neunese, aby do ní dodávala elektřinu další fotovoltaická elektrárna. Že někde situace není ideální, připouští i stát. "Problém to je, proto se snažíme poskytovat data distributorům, aby viděli, jakým způsobem se rozvíjí zájem o fotovoltaické systémy. Věřím, že investice státu, zejména z ministerstva průmyslu a obchodu a potom z Modernizačního fondu, do posílení sítí, do instalací chytrých systémů, aby to ty sítě zvládli, budou pokračovat i v dalších měsících a letech," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

"Je to regionálně podmíněné, jsou regiony, kde už fotovoltaiky je připojeno hodně, typicky jižní Morava, zároveň to jsou ale často odlehlé oblasti, kde ta distribuční síť sama od sebe není v dobrém stavu jako ve velkých metropolích," sdělil výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

[chooze:article;value:574477]

​Distributoři do modernizace sítí investují miliardy. Úprava sítě je ale často běh na dlouhou trať. "ČEZ distribuce investuje osm miliard korun především do připojení obnovitelných zdrojů, není to nic jednoduchého, mnohdy se musí vybudovat i celá distribuční trafostanice, musí se laicky řečeno vyměnit nižší sloupy za vyšší, prostě natahuje se tam vedení," dodala Holingerová.

Řešení ale existuje i v případě, že u vás síť nezvládne plné připojení další fotovoltaiky. Jde o takzvané připojení ve zjednodušeném režimu. "Vždycky by měla být možnost se připojit tzv. bez přetoků, takže tu instalaci máte, je sice oficiálně připojena do distribuční soustavy, ale střídače jsou nastaveny tak, aby nedocházelo k přetokům elektřiny z vašeho bytu do sítě," poznamenal Krčmář.

O zjednodušené připojení se snažili i manželé Jásenští. Aby splnili podmínky pro udělení dotace, musí být totiž do ledna příštího roku připojení. Bojí se ale, že když jejich elektrárna něco do sítě pošle, budou platit pokutu. To potvrzuje i distributor. "Sankce za to jsou, protože stát se to může. Na hladině nízkého napětí je to vlastně vydané, cenovým rozhodnutím ERÚ je to něco málo přes 2 000 korun za kilowatt, to překročení, a my jako distributor tolerujeme 300 wattů ve čtvrthodině," vyjmenovala Holingerová. 

Jde o takzvané technické přetoky. Ty vznikají tak, že fotovoltaika vyrábí právě tolik elektřiny, aby pokryla spotřebu vašeho domu. Jenže ve chvíli, kdy vypnete některý náročnější spotřebič, musí na to zareagovat.

[chooze:article;value:560098]

​"Měřící přístroj každou setinu vteřiny vyhodnocuje směr toku energie. V okamžiku, kdy zjistí, že by měl být výkon té fotovoltaiky větší, a začne dodávat do sítě, tak to omezí. To hodně je třeba na rodinných domcích, kde je indukční varná deska, která z principu funguje v cyklech, ona vždycky chvilku hřeje, chvilku nehřeje, měnič nestíhá na tohle rychle reagovat," popsal Hrzina.

Ani připojení ve zjednodušeném režimu nebylo v tomto případě bez problémů a paní Jásenská se na pořad Na vaší straně obrátila, když už to trvalo několik měsíců. Podle distributora byla vina na straně montážní firmy. "My aktuálně čekáme, až nám žadatel doplní v podstatě revizní zprávu, která byla chybová, dodá tam impedanci smyčky, další technické věci, které potřebujeme," doplnila mluvčí Holingerová.

Podle firmy začal ČEZ vracet žádosti, které předtím akceptoval. "Situaci komplikovala změna jističe a fakt, že ČEZ využívá k doručování dokumentů Českou poštu, což prodlužuje celý proces. Navíc se objevily nové požadavky na technickou dokumentaci, které dříve nebyly problémem," vysvětlil Aleš Franc z Home Energy.

[chooze:article;value:554566]

​Manžele Jásenské se nakonec podařilo připojit zhruba tři týdny po natáčení. Firma přislíbila, že udělá maximum pro to, aby přetoky do sítě nebyly. Bohužel na plné připojení si ještě počkají. Někteří sousedé nesouhlasili s tím, aby ČEZ natáhl vedení přes jejich pozemky, a tak musí distributor projekt upravit. To hlavní – ušetřit za elektřinu, jim ale elektrárna umožní. Ostatně, to by podle odborníků měl být hlavní smysl, proč si fotovoltaiku pořídit.

"Fotovoltaiku je dobré primárně nevnímat jako nějaký přivýdělek a skrz návratnost v letech, ale že vám fotovoltaika garantuje cenu elektřiny, kterou si sami vyrobíte, na 30, 40 let dopředu a vy jste pojištěni proti dalším nárůstům cen energií," uzavřel výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Připojení s přetoky tak spíš než vydělávat na prodeji elektřiny umožní klientům využívat třeba takzvanou virtuální baterii, sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky či to, že se nebudou bát, zda systém fotovoltaiky uhlídá, že nebudou platit sankce za nepovolené přetoky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.