Manželé v důchodu mají zaplatit za plyn přes půl milionu. Celou zimu přitom šetřili

"Tady mám fakturu na 534 tisíc za plyn. Docela mě to položilo," říká pan František Nový. Přiznává, že doma spotřebu snižovali, ale jinak než podvodem. "Začali jsme si přitápět i dřívím. My jsme nastavili teplotu na 19 °C a zbytek řešila krbová kamínka. Tím pádem jsme samozřejmě měli menší spotřebu plynu," vysvětluje. V očekávání drahoty si dokonce sami zvýšili i zálohy.

Plynařská firma ale tvrdí něco jiného. "Podle soudního znalce došlo k prokazatelné manipulaci s měřidlem a mechanickému stočení stavu naměřené spotřeby," sdělil TV Nova mluvčí firmy GasNet Tomáš Pernis. Seniorům kvůli tomu přišla předžalobní výzva.

"Teď už je to přes 600 tisíc. Oni počítají kilowatty krát 24 hodin denně, krát 365 dnů, jakoby to jelo všechno naplno. Navíc je tam psaný i bojler. My máme ohřev teplé vody na elektřinu, máme elektrický sporák. Jsou to úplné nesmysly a je to na mrtvici," zlobí se však pan Nový.

[chooze:article;value:525261]

"To je nějaká hra s čísly. Já chci vědět, podle čeho se to propočítávalo, kolik byl teda doopravdy odběr a hlavně, kdo to poškodil," dodává pak jeho dcera, paní Kočí. 

Podle ombudsmana Stanislava Křečka je právo na straně Nových. "Pokud jim nebyl prokázán nějaký úmysl to poškozovat, tak rozhodně nemohou nést žádnou odpovědnost," zdůraznil.

Podle Sdružení nájemníků by si pak důchodci měli najmout právníka a žalovanou částku napadnout. "Aby to nebylo uděláno nějakým matematickým výpočtem, kterému nikdo nerozumí, ale ve své podstatě ze spotřeby za poslední tři roky," říká jeho předseda Milan Taraba. Že v těchto případech nemá jít o sankci, ale výpočet průměrné spotřeby, konstatoval už v minulosti i Ústavní soud.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.