Manželský pár s českým pasem provozoval v Řecku hotel, který sloužil jako základna pro agenty GRU

Manželé Nikolaj a Jelena Šaposnikovovi provozovali třípatrový hotel Villa Elena ve městě Frama na Chalkidiki, který podle informací nezávislého online deníku The Insider posledních 15 let pravidelně hostil členy "nejchmurnějšího komanda Kremlu pro atentáty a sabotáže", Jednotky 29155. "(Manželé) jsou ruští 'ilegálové' neboli špioni působící mimo diplomatické krytí, kteří strávili desítky let životem pod falešnou záminkou jako naturalizovaní občané Česka," napsal The Insider.

Příslušníci Jednotky 29155 stojí za některými z nejznámějších ruských nepřátelských operací z poslední doby na cizím území, včetně otravy Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii v roce 2018 a výbuchy muničních skladů v Česku a Bulharsku, které měly zabránit odeslání vojenského materiálu gruzínské a ukrajinské armádě, stejně jako Západem podporovaným syrským rebelům.

[chooze:article;value:553133]

Národní centrála pro boj proti terorismu a organizovanému zločinu včera zveřejnila výsledky dlouholetého vyšetřování role jednotky 29155 při zničení dvou českých muničních skladů v roce 2014 ve Vrběticích. Tyto útoky, které vyústily ve vyhoštění 18 ruských zpravodajských důstojníků působících v zemi pod diplomatickým krytím, byly podle deníku The Insider provedeny výbušnými zařízeními, které nainstalovali nejznámější operativci Jednotky 29155 Alexander Miškin (44) a Anatolij Čepiga (45). Identita obou mužů byla zveřejněna v rámci vyšetřování pokusu vraždy Sergeje Skripala, který se stal britským dvojitým agentem a jeho dcery Julie.

"Čeští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že jako taková pravděpodobně řídila a dohlížela na aktivity svého manžela - a možná i jejich syna - na podporu ruských státních zájmů," napsal deník The Insider, podle kterého Šapošnikovovi nejenže dokázali zařídit, aby Miškin a Čepiga získali přístup do dvou skladů ve Vrběticích, ale také přímo komunikovali s generálem Andrejem Averjanovem (58), zakládajícím velitelem jednotky 29155, který je pověřil záškodnickými akcemi proti jejich adoptivnímu národu.

"Tajné úkoly rodiny sahaly od shromažďování zpravodajských informací po logistické usnadnění, poskytování bezpečných úkrytů, náborové úsilí a dokonce i pomoc při zajišťování fyzického přístupu pro agenty GRU provádějící sabotážní mise."

The Insider také zjistil, že Šapošniková dokonce vlastnila tajný ruský služební pas ze speciální série vyhrazené pro špiony z jednotky 29155. Během tajného ceremoniálu v Moskvě po sabotážních operacích jednotky 29155 v Česku a Bulharsku, obdržela Jelena Šapošniková z rukou Vladimíra Putina nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ruské federace, které se uděluje lidem, kteří prokáží "službu ruskému státu a národu, obvykle spojenou s hrdinským činem chrabrosti".

Bývalý velitel motostřelecké roty Nikolaj Šapošnikov požádal v tehdejším Československu o politický azyl. Jako důkaz svého disentu uvedl vyloučení z komunistické strany Sovětského svazu kvůli škraloupu v podobě odsouzení za "opakovanou zpronevěru benzínu a baterií z armády". V srpnu 1991 získal status politického uprchlíka a o několik měsíců později se k němu vrátila jeho žena Jelena a jejich dvě malé děti. Stejně tak získali v Československu politický azyl v roce 1992. Po rozpadu Československa požádala rodina samozvaných sovětských disidentů o občanství.

V roce 2023 česká policie během vyšetřování role manželů Šapošnikovových při bombových útocích ve Vrběticích v roce 2014 prohlásila manželský pár za "zájmové osoby" a řecké úřady požádala o jejich výslech. Nikolaj a Jelena Šapošnikovovi však předložili řeckým úřadům prohlášení, v němž tvrdí, že jsou pronásledováni Českou republikou a jsou "obětními beránky ve jménu neznámých zájmů". Nikolaj Šapošnikov zemřel v únoru 2024 ve věku 62 let v Řecku na infarkt.

Do Vrbětic se vrací výroba granátů. Ze zkušeností z minulých let se zde nebudou skladovat (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.