Manželství pro gaye a lesby a eutanázie: Kandidáti na Hrad řekli své názory

Většina kandidátů na českého prezidenta je pro uzákonění sňatků homosexuálů, případně pro stejná práva heterosexuálních a homosexuálních párů. "Lidé stejného pohlaví by měli mít stejná práva, povinnosti a možnosti jako ostatní," uvedl lékař Tomáš Zima.

Kromě sňatků homosexuálů je senátor Marek Hilšer (nez.) i pro možnost, aby si dítě jednoho z partnerů mohl osvojit i ten druhý partner. "Všichni čeští občané mají stejné plné právo na soukromý a rodinný život a jejich děti na stejnou právní ochranu jako jiné děti v naší zemi," okomentoval.

Pro je také generál ve výslužbě Petr Pavel: "Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva. Není důvod omezovat něčí práva na základě sexuální orientace. Věřím také, že jsme tolerantní společnost. Přijímáme, že mezi námi lidé s homosexuální orientací žijí. Pokud chtějí žít společně a být i z pohledu práva uznáni za partnery, měli by také mít možnost své osobní vztahy formalizovat."

​Jasnou podporovatelkou je také ekonomka Danuše Nerudová: "Žijeme ve 21. století. Manželství pro všechny nikomu žádná práva nebere, naopak pozitivním způsobem mění život řadě lidí."

Se sňatky souhlasí rovněž šéf hnutí ANO Andrej Babiš: "Jsem pro to, aby registrovaní partneři mohli mít stejná práva a povinnosti jako manželé." Podnikatel Karel Diviš ani šéf odborů ČMKOS Josef Středula nic proti sňatkům stejnopohlavních párů nemají.

[chooze:article;value:480991]

Proti sňatkům homosexuálů

Naopak poslanec Jaroslav Bašta (SPD) by sňatky patrně nepodpořil. Svůj názor shrnul v krátkém komentáři: "Stávající právní úpravu považuji za vyhovující."

Jasné "ne" řekl senátor Pavel Fischer (nez.). Nicméně případnému zákonu by klacky pod nohy neházel: "Manželství pro všechny nebo adopce dětí stejnopohlavními páry jsou proti mému osobnímu přesvědčení. Jako prezident bych ale zákon o manželství pro všechny nevetoval."

[chooze:poll;value:c739c72142b14ca33a47663e4ad3584a2c04e18a;layout:tn_nova]

Eutanázie

Podpora eutanázie na rozdíl od sňatků homosexuálů má u kandidátů podstatně menší podporu. Tři kandidáti jsou zcela proti. Příznivci i odpůrci ale zmiňují možnost zneužití.

Zima se proti eutanázii nestaví, jde mu ale o konkrétní podmínky: "Současná zdravotní věda otevírá mnoho etických otázek. A tato patří mezi nejdůležitější. Je třeba otevřít diskusi, za jakých podmínek by mohla eutanázie být umožněna a vyloučeno její zneužití."

"Stejně jako bych každému rád dopřál právo na důstojný život, tak myslím, že by každý měl mít právo na důstojný odchod. Alespoň já bych ho rád měl. Jsou případy, kdy člověk trpí, nemá vůli jít dál, ale my uměle prodlužujeme jeho utrpení. V některých zemích, například ve Švýcarsku, už toto právo existuje. Myslím, že bychom ho lidem neměli odpírat," zhodnotil Pavel.

Středula je principiálně pro, a to po vzoru moderních zemí: "Je však otázkou, jak by tento konkrétní zákon zněl, aby nemohlo například dojít ke zneužití vážného zdravotního stavu někoho kvůli majetkovému prospěchu. Tedy principiálně ano, ale jde o konkrétní znění případného zákona."

[chooze:article;value:481264]

Ani rázné zamítnutí, ani jednoznačná podpora

"Jsem zastáncem důstojného odcházení ze života a máme pro to k dispozici adekvátní lékařské postupy a prostředky. Jsem velkým zastáncem dalšího rozvoje paliativní péče," uvedl Hilšer.

Podle Nerudové se jedná o velmi citlivou záležitost: "Rozum i desatero říká: 'Nezabiješ.' Ovšem jsou to také konkrétní lidské příběhy a osudy, nad kterými se svírá srdce, a je zřejmé, že eutanázie může být pro některé lidi jediné možné východisko."

Opatrně se k tématu vyjádřil i Diviš: "Naprosto rozumím a respektuji důvody, které mohou vést k tomu, že se lidé pro eutanázii rozhodnou. Na druhé straně mám obavy, zda jsme schopni zajistit, aby eutanázie nebyla zneužita." 

[chooze:article;value:480964]

Odpůrci eutanázie

"Potenciálně je příliš snadno zneužitelná, proto ji nepodporuji," sdělil krátce Bašta. Podobně reagoval Babiš: "Nesouhlasím. I v beznadějných případech věřím na zázrak."

Delší komentář nabídl Fischer: "Pro mě osobně je život dar. Moje žena pracuje v hospici. Našeho syna jsme mohli dochovat až do samého konce právě za podpory expertů. A proto vím, že i závěr života může být za poskytnutí paliativní péče mimořádný pro všechny."

[chooze:poll;value:1cc5a959545d3ae39acd4670d81e4aab7cdcd94b;layout:tn_nova]

​Podívejte se na výsledky předvolebního průzkumu agentury Median z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.