Manželství pro všechny rozděluje politiky. Nepřipustím zhroucení civilizace, říká Hraba

Sněmovna schválila tento týden novelu zákona upravující práva pro stejnopohlavní svazky. Nově budou mít partneři nárok na dědictví nebo vdovský či vdovecký důchod. Pro mnohé ale bylo zklamáním, že ve schváleném návrhu se svazek označuje za partnerství, nikoli za manželství. Tyto páry si také nemůžou společně adoptovat dítě, partner si ale může přiosvojit biologické dítě toho druhého. 

"Jsem zastánce manželství pro všechny se všemi právy, není důvod mít rozdílná práva. V některých západních zemích to funguje už 20 let, není tam špatná zkušenost, nenastal tam rozvrat tradiční rodiny," řekl v pořadu Za pět minut dvanáct místopředseda TOP 09 a poslanec Matěj Ondřej Havel.

Senátor Zdeněk Hraba s tím ale nesouhlasí. "Není to prostě potřeba, ani zkušenosti na Západě nejsou až tak pozitivní. Dvě stejné věci by neměly být stejně nazývány a dvě různé věci to opravdu jsou. Primárním zájmem státu je reprodukce jeho obyvatel tak, aby stát mohl dál fungovat. Toto u stejnopohlavních párů biologicky nelze. A další argument pro mé negativní stanovisko je, že právo na název neexistuje, nelze dělat nárok na stejný název," oponoval.

[chooze:article;value:542090]

​Název "manželství" Hrabovi vadí. "Není to jen slovíčkaření. Manželství je svazek muže a ženy. Je v zájmu společnosti, aby se rodily děti. Podkopává to náhled na podporu manželství, je to kamínek, na kterém stojí celá civilizace, když jeden vypadne, vše se může zhroutit. A to nechci připustit," dodal senátor.

Havel považuje schválený návrh za veliký úspěch v narovnání práv homosexuálů. "Pro TOP 09 je to spodní hranice kompromisu, na kterou jsme byli ochotni přistoupit, ale to nestačí, je potřeba to srovnat zcela, což se ale zřejmě Sněmovně v současné složení už nepodaří," přiznal Matěj Ondřej Havel.

"Je to jen poločas, prošlo to zatím jen Sněmovnou, zda a jestli projde tento zákon Senátem, se uvidí. Objevují se hlasy, které jsou nespokojené, ale pro většinu senátorů je zákon uspokojivý," sdělil Zdeněk Hraba.

Problém adopce

Problémem při schvalování ve Sněmovně byla i otázka adopce dětí stejnopohlavními páry. "Právo na adopci neexistuje pro žádný pár, a to ani pro muže a ženu, můžou o ni požádat manželé a také jednotlivec. Šlo o to, jestli může požádat o adopci stejnopohlavní pár, tam nedošlo k politické shodě," uvedl Hraba. 

"Já bych neměl problém svěřit dítě z dětského domova stejnopohlavnímu páru, protože dokáže vytvořit dítěti milující domácí prostředí, což žádný ústav prostě nezvládne," poznamenal místopředseda TOP 09 Havel. S tím souhlasil i Hraba. Obavy ale podle jeho slov byly z případného obchodu s dětmi.

V závěru se politici shodli, že rodina je základní jednotka státu, její členové se na sebe mohou spolehnout, jsou si oporou, je to rodina, kde se děti naučí základy správného chování. Žádná státní instituce podle nich rodinu nenahradí.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.