MAPA: Bouře Ciarán už je na hranicích Evropy. Výstraha platí i pro Česko

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, platí od čtvrtečního poledne do toho pátečního. Meteorologové očekávají nárazy jihovýchodního až jižního větru s rychlostí místy kolem 70 km/h. 

Vítr může poškodit stromy, lesní porosty a možné jsou menší škody také na budovách. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel," uvádí ČHMÚ.

[chooze:article;value:527662]

​Výstraha platí pro Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov), Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Příchod bouře

Během noci na čtvrtek zasáhne pobřeží severní Francie, Beneluxu a jihu Spojeného království bouře Ciarán. "Ta bude spojena s velmi hlubokou tlakovou níží, která se rapidně prohloubí v silném tryskovém proudění (jet stream) proudícím z Atlantiku," informovali meteorologové.

Bouře podle meteorologů nejprve zasáhne po půlnoci a v ranních hodinách západní pobřeží Bretaně a Cornwall, následně bude postupovat středem průlivu La Manche až do oblasti Beneluxu. Během dne má pak bouře mírně slábnout. Očekávají se nárazy větru v pobřežních oblastech až kolem 150 km/h. Na otevřeném moři mohou dosáhnout až 180 km/h.

[chooze:article;value:527503]

​"Lze očekávat tedy velmi výrazné komplikace a rozsáhlé škody v pobřežních oblastech vlivem mnohametrových vln. Ve vnitrozemí budou nárazy naštěstí výrazně nižší," napsal ČHMÚ. Ve středních částech Francie nejde podle předpovědí vyloučit ani vznik tornád během noci na čtvrtek.

Podle meteorologů bouře přinese kromě extrémně silného větru také srážky, a to především ve Velké Británii, kde se očekávají i lokální záplavy. Některé oblasti už před nimi vydaly varování. Jde zejména o místa, kde již v říjnu měli velké množství srážek a další déšť by kvůli nasycení půdy mohl způsobit problémy.

Bouře Ciarán udeří v noci na čtvrtek:

Jih Anglie i některé další oblasti se chystají na příchod bouře Kia-rán:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.