MAPA: Část Česka zasáhne vydatné sněžení, na horách je nebezpečný led

Část Česka už o víkendu zasype sníh. "Sněhové vločky se mohou objevit hlavně během víkendu a nejčastěji na horách na severu a severovýchodě Česka," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Na sněhovou nadílku se mohou těšit obyvatelé části Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického i Olomouckého kraje. Přiložená mapa ukazuje, kolik centimetrů sněhu má napadnout.

Na horách hrozí nebezpečí kvůli silné vrstvě ledu. "Doporučení pro skialpinisty. Hory pokryla místy i 10 cm tlustá ledová krusta. Skialpinistické pásy na tomto povrchu prakticky nefungují. Vřele doporučujeme tzv. haršajzny neboli stoupací železa, která se umísťují po skialpinistické vázání," upozornila horská služba.

[chooze:article;value:536793]

V neděli se ke sněhu navíc přidá i vítr. "Kvalita ovzduší tak bude už dobrá, bez vyšších koncentrací škodlivin," dodávají meteorologové s odkazem na smogovou situaci, který byla v posledních dnech vyhlášena v Moravskoslezském kraji.

V nížinách by měly nárazy větru dosahovat rychlosti maximálně 50 km/h. "Ale na hřebenech hor na severu mohou pokračovat i 70 km/h," upozorňují meteorologové. 

Nejsilněji má foukat na severu Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Silnější vítr se objeví ale i na jihu země. Zasáhne hlavně části Jihočeského a Plzeňského kraje.

Počasí na víkend: Vyražte lyžovat! Teploty o víkendu dostanou i nad nulu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.