MAPA: Česko zbičují silné bouřky, meteorologové varují před nebezpečím

Výstraha před silnými bouřkami platí od středeční jedné hodiny ráno do sedmi, a to pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj a západní polovinu Středočeského kraje.

"Od západu bude postupovat pásmo bouřek doprovázených zejména nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, krátkodobým intenzivním deštěm, případně i kroupami," informovali meteorologové.

​Nárazy větru mohou lámat větve stromů. "Nebezpečí mohou představovat také přívalové srážky, kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," pokračovali.

"Noční bouřky k nám na západ území dorazí až z Francie, kde budou vznikat během dnešního odpoledne a večera, postupovat budou přes jihozápad Německa a formovat se budou zřejmě do většího bouřkového systému. Nárazy větru se očekávají až mezi 80 až 110 kilometry v hodině, v extrémech až 120 kilometrů v hodině, kroupy o velikosti až čtyř centimetrů a přívalové srážky," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:512644]

"Do Česka tento bouřkový systém dorazí po půlnoci už výrazně s menšími projevy nebezpečných jevů. Také během středečního odpoledne, večera, noci na čtvrtek a ve čtvrtek musíme u nás počítat místy i se silnými bouřkami," doplnila.

Až do středečního večera zůstává v platnosti varování před vysokými teplotami. Ty mohou v odpoledních hodinách překračovat 31 stupňů Celsia.

​Výstraha před hrozbou vzniku požárů se do odvolání týká celého Česka. "V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," nabádá ČHMÚ.

Diváci včera natočili záběry bouřek v Česku. Ve Znojmě a v Oseku padaly kroupy a lilo jako z konve:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.