MAPA: Chřipka i další nemoci berou Česko útokem. Nejčastěji skolí malé děti

Česko se potácí na pokraji epidemie. Na většině území republiky rychle přibývá případů respiračních onemocnění. Čím dál více Čechů zůstává doma s chřipkou, covidem či silným nachlazením.

Nárůst případů akutních respiračních onemocnění registrují i krajské hygienické stanice. Například v Jihomoravském kraji byla v minulém týdnu nemocnost 1 811 nemocných na 100 000 obyvatel. V některých okresech, jako například v Ostravě-město nebo ve Žďáru nad Sázavou, dokonce počet nemocných na 100 000 přesáhl dvoutisícovou hranici. Limit pro vyhlášení epidemie se přitom pohybuje okolo 1 800 nemocných na 100 000 obyvatel.

Velmi častou nemocí jsou silné chřipky. "Mezi nemocnými častěji přibývá případů chřipky s průběhem s horečkami kolem 40 stupňů Celsia a s celkovou schváceností. Podíl chřipky tak nyní tvoří zhruba deset procent všech akutních respiračních infekcí, ostatní případy mají průběh respiračních nechřipkových viróz s teplotami, rýmou a kašlem," uvedla Jihomoravská krajská hygienická stanice.

[chooze:article;value:538643]

Nejvíce zranitelné nemocemi jsou hlavně děti v předškolním věku. "Nejvíce nemocných je u malých dětí do pěti let a potom u jejich sourozenců, co už chodí do školy. U dospělých to zatím ještě tolik není," uvedla ředitelka epidemiologického odboru pardubické Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

I přes rostoucí případy respiračních nemocí však zůstávají hygienické stanice povětšinou v klidu. Počty případů jsou totiž údajně typické pro zimní sezónu a rychlost nárůstu není příliš rychlá. "Současná situace výskytu akutních respiračních onemocnění v kraji se dramaticky nezhoršuje. Počet hlášených případů vzrostl oproti předchozímu týdnu o 3,1 procenta. Pacienti navíc mají většinou mírný průběh onemocnění a neroste počet hospitalizovaných pacientů," sdělila ředitelka Odboru protipandemického Krajské hygienické stanice Vysočina.

Hygienici doporučují se před respiračními chorobami chránit několika způsoby. Jedná se především o důkladnou hygienu rukou a dýchacích cest a vystříhání se prochladnutí. Doporučuje se také pravidelně větrat, a to krátce a intenzivně, aby místnost neměla čas prochladnout. Pokud už na sobě příznaky nemoci pozorujete, zůstaňte doma a nesnažte se nemoc přecházet.

Kraj

Počet nakažených na 100 tis. lidí

Praha 1 353
Středočeský 1 359
Jihočeský 1 417
Plzeňský 1 046
Karlovarský 1 778
Ústecký 1 209
Liberecký 1 477
Královéhradecký 1 292
Pardubický 1 281
Vysočina 1 589
Jihomoravský 1 811
Olomoucký 1 371
Moravskoslezský 1 494
Zlínský 1 255
Česká republika  1 422
zdroj: Krajské hygienické stanice

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Mnohé nemocnice zakazují návštěvy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.