MAPA: Evropu obklíčila větrná smršť z oceánu. V Česku vichr vyvrací stromy

[chooze:gallery;value:35281]

Výstrahu před větrem vyhlásili meteorologové od úterního rána do středečního večera. Silný vítr zaměstnal hasiče po celé republice, kteří jen do středečního rána vyjížděli k více než stovce zásahů. Nejčastěji je zaměstnávaly popadané stromy, které je trápí i ve středu.

"Vítr stále působí škody i v našem kraji. Motorové pily jsou v případě potřeby nasazeny. Od úterní desáté hodiny ranní až po středeční osmou hodinu ranní evidujeme 25 zásahů na popadané stromy, které blokují silnice, ale například v Turkovicích jsme odstranili kmen spadlý na vozík," napsali pardubičtí hasiči na sociální síť X.

Napilno mají také královehradečtí hasiči, kteří už řešili několik desítek popadaných stromů. "Na Trutnovsku a Rychnovsku jsme dnes zasahovali v desítce případů u polámaných stromů, které museli hasiči odklízet z komunikací. Při událostech nedošlo ke zranění, následovalo vždy rychlé odklizení a zprůjezdnění komunikace," informovali na sociální síti ve středu odpoledne. 

Meteorologický model windy ukazuje, že proudy prudkého větru, které se stále formují nad Atlantikem, v podstatě obklíčily západní a jihozápadní Evropu. Silný vítr momentálně řádí v Portugalsku, Španělsku, Francii, Chorvatsku, ale také v Itálii.

Například na jihovýchodě Francie vyhlásily úřady kvůli silnému větru vysoký stupeň pohotovosti. Vítr v některých místech dosahoval rychlosti až 100 kilometrů za hodinu a podle vydané výstrahy hrozí zejména vysoké vlny u pobřeží. Nejhorší situaci však meteorologové očekávají podle webu Aktu až ve čtvrtek.

[chooze:article;value:548166]

Velmi intenzivní vítr očekávají dnes také italští meteorologové, kteří vyhlásili druhý stupeň výstrahy. Podle stránky 3B Meteo by měl postihnout zejména oblast Lombardie na severu země. Tamní situace by se ale podle meteorologů měla od pátku zlepšit. Očekávají totiž, že se silný vítr začne přesouvat směrem na Balkán.

Výstrahu před silným větrem vydala na čtvrtek i španělská Státní meteorologická agentura, informuje web La Razón. Meteorologové očekávají, že by měl vítr udeřit zejména na jihozápadě regionu a ve vysokých polohách.

V úterý udeřila vichřice i v Řecku. Aerolinka Ryanair kvůli nepříznivému počasí musela měnit trasy některých letů a další měly velká zpoždění, píše portál Ekathimerini.

Přichází extrémní změna počasí. Teploty už nebudou připomínat jaro:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.