Mapa Evropy se může změnit. Balkánští separatisté oznámili referendum

Referendum, které má potenciál výrazně změnit mapu Evropy, připravují separatisté na Balkáně. V Bosně a Hercegovině sílí hlasy bosenských Srbů, kteří obývají územní celek zvaný Republika srbská. Ten tvoří asi polovinu celého státu.

Separatisty vede bosenský politik srbského původu Milorad Dodik. Ten prohlásil, že Bosna má velké problémy se stabilitou a etnickým napětím. To je podle něj jedním z hlavních důvodů, proč by se měla Republika srbská od Bosny a Hercegoviny odtrhnout.

[chooze:article;value:556986]

Dodik také oznámil, že separatisté připravují hlasování, které má o osudu Bosny rozhodnout. "O konání referenda jsme už rozhodli, ale zatím nemáme pevně dané datum. Musíme vše důkladně projednat. Rádi bychom hlasování uspořádali hned, ale jsou zde další strany, takže to potrvá," řekl podle agentury ANSA.

Republika srbská by ale po svém odtržení od Bosny samostatnost nezískala. Plán separatistů totiž spočívá v připojení územního celku k Srbsku, které s Bosnou a Hercegovinou sousedí, píše agentura TASS.

​Na Balkáně už několik měsíců roste napětí. Loni v září při konfliktech zahynuli na hranicích Srbska s Kosovem čtyři lidé (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.