MAPA: Klíšťata v Česku už útočí! Jejich aktivita poroste, varovala expertka

Následující týdny budou pro klíšťata jako dělané. "V nejbližším měsíci lze předpokládat, že jejich aktivita poroste. Vegetace nám krásně bují. Vrcholu pak dosahují v květnu," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

Jak se parazitům bude letos dařit, ale zatím není jasné. Vše bude záležet na počasí. "Klíšťata nesnáší extrémy, přílišné vlhko nebo vysoké teploty. Na nich i bude záležet, jak rychle nastoupí ty tropické přes 30 °C," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:543432]

Ideální jsou pro ně listnaté nebo smíšené lesy a porosty, kde se po celý den udržuje optimální vlhkost. "Klíštěti se daří také na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách," nastínili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď

Podle předpovědi ČHMÚ a Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je už v některých okresech v Česku aktivita klíšťat na třetím stupni, který představuje středně velké riziko.

Úterý

V příštích dnech by pak díky chladnějšímu počasí měla jejich aktivita začít klesat. Ještě v úterý bude místy aktivita střední, a to zejména v Praze, Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na většině území bude spíše mírná.

Středa

Mírná aktivita klíšťat bude pak platit téměř pro celé Česko ve středu. Jen ojediněle bude hrozit lidem středně velké riziko. Místy bude dokonce pak jen i nepatrné.

Městská klíšťata jsou podle odborníků nebezpečnější než ta v přírodě. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.