MAPA: Lhůta končí, tisíce pozemků připadnou státu. Zjistěte, či nejsou vaše

V katastru nemovitostí v Česku byli k 1. říjnu u 139 752 pozemků a 2 322 budov nedostatečně identifikovaní vlastníci. A letos na konci prosince uplyne desetiletá lhůta, kdy měli lidé možnost si nechat nemovitost správně zapsat.

"Nemovitosti, které nebudou mít po 1. lednu 2024 správně zapsaného vlastníka, přejdou na stát. ÚZSVM bude následně postupovat v souladu se zákonem o majetku státu, to znamená, že nemovitosti budou nejprve nabídnuty jiným státním institucím, řada nemovitostí tak bude převedena například na Lesy ČR a Státní pozemkový úřad. Pokud státní instituce neprojeví o majetek zájem, bude pro něj ÚZSVM hledat definitivního vlastníka mimo stát," uvedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Proto vznikl projekt Česká země, jehož autorem je Denis Valášek, David Tyemnyák a Jan Antonín Kolář. Poslední zmíněný pochází z Hnojic v Severní Moravě, kde zapomenuté pozemky bránily stavbě cyklostezky. Díky svým zkušenostem s genealogií se začal o toto téma zajímat.

"Lidé mají k zapomenutým nemovitostem určitý vztah, je to propojení s minulostí a do určité míry i propojení s předky. Setkáváme se i s případy, kdy lidé obnovují dědické řízení pozemku o velikosti 60 metrů čtverečných, v těchto případech vůbec nejde o peníze, ale o emoce," popsal pro TN.cz.

[chooze:article;value:525626]

​Česká země bere data z ÚZSVM a nabízí možnost vyhledávání pozemků na mapě podle jména či obce. Díky promyšlenému algoritmu si dokáže poradit i se zkomolenými názvy a jmény. Zpracování dat o parcelách a design aplikace o nemovitostech trvalo asi dva měsíce usilovné práce, protože po novém roce by aplikace už postrádala smysl.

Jedna z úspěšně vyřešených nemovitostí díky projektu je ta, která kdyby patřila židovské rodině v Ostravě. Otec Georgea Rentona, kdysi Reichenbauma, byl architekt. V období druhé světové války hrával šachy s policejním ředitelem v Ostravě. Ten jednou Reichenbaumovi zavolal a řekl: "Jestli tě už neuvidím, tak vše nejlepší!" Reichenbaum pochopil narážku, sbalil rodinu a odešel do zahraničí. Policie dorazila asi 20 minut po telefonátu, dům už ale byl prázdný.

Následně byl dům desítky let obýván bez placení nájmu. Nakonec je nájemníci kvůli stavu opustili a objekt bohužel následně zničili vandalové. Vybydlený jej nakonec nezvaní nájemníci opustili.

​​Pokud se chcete podívat, jestli v okolí vašeho bydliště či pod vaším jménem není zapsaná nějaká nemovitost, stačí jméno či obec napsat do vyhledávače níže. Výsledky se vám zobrazí na stránkách projektu. Vyhledávání je zdarma. Další informace najdete na portálu Česká země.

Ceny nemovitostí klesají, ekonomové radí, kdy koupit byt či dům. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.