MAPA: Nasaďte respirátory. ČHMÚ vyhlásil smogovou situaci

Smogová situace nastala z důvodu vysokých koncentrací suspendovaných částic PM10."Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil 12hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů/m3 a ve výhledu 24h není předpokládán jeho pokles pod IPH," vysvětlil ČHMÚ důvod vyhlášení smogové situace s tím, že v blízké době je možné vyhlášení regulace.

[chooze:article;value:475353]

​​Situace se týká Třinecka a aglomerací Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. "Doporučujeme maximálně využívat hromadnou dopravu namísto osobní automobilové. Majitele kotlů na pevná paliva žádáme, aby zvýšeně dbali na jejich správný provoz a spalovali v nich pouze palivo, pro ně určené," uvedl ČHMÚ.

V této situaci je lidem doporučováno, aby se při pobytu venku zdrželi zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. "Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti," uvedli meteorologové. Další doporučení naleznete na webu Státního zdravotního ústavu.

Indické hlavní město zahalil smog. Kvalita ovzduší je na kritické úrovni (21/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.