MAPA: Oblačnost, srážky i silnější vítr. ČHMÚ varuje před změnou počasí

"Až do pátku budou v západním proudění postupovat přes naše území jednotlivé frontální systémy," upozornil ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jejich příval tak v následujících dnech změní počasí v Česku.

Připravit bychom se proto měli na zvětšenou oblačnost, občasné srážky a přechodně také silnější vítr. "Ranní teploty se budou pohybovat většinou od 5 do 9 °C a denní maxima dosáhnou 13 až 18 °C," dodává ČHMÚ.

[chooze:article;value:549160]

​​Od pátku ale začne oblačnosti i srážek ubývat a výrazně se oteplí. Čeká nás proto teplotně nadprůměrný víkend. "Nejvyšší teploty se budou zpočátku pohybovat slabě pod 20 °C, ovšem o víkendu se dočkáme na některých místech i letní teploty přes 25 °C, což jsou vzhledem k ročnímu období mimořádně nadprůměrné hodnoty," uvádí meteorologové.

Je tedy pravděpodobné, že by na některých místech v Česku mohly padat teplotní rekordy. V jejich duchu se ostatně nesl i uplynulý měsíc. "Březen 2024 s průměrnou měsíční teplotou 10,0 °C byl v Praze-Klementinu nejteplejší ze všech březnů od roku 1775," uvedl ČHMÚ.

Velmi teplé a slunečné počasí potrvá i na začátku příštího týdne. Od pondělí do středy by mělo být jasno až polojasno. Postupně ale bude přibývat oblačnost a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty se vyšplhají na 21 až 26 °C, v závěru na 15 až 20 °C.

Velikonoční počasí přálo výletům. Někde se dokonce už dalo koupat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.