MAPA: Počasí přeje houbám. Mykoložka řekla, jaké v lese najdeme

Venku prší, teploty se pohybují kolem 20 stupňů a v příštích dnech by se mělo oteplovat. Podmínky pro růst hub by tak měly být ideální. Důležité ale bude, jak se předpověď naplní.

"Pokud bude okolo 25 stupňů, bude to ideální. Když ale teploty překročí 30 stupňů či budou silné bouřky, tak to dobré pro houby není," řekla TN.cz mykoložka Tereza Tejklová. 

"Přesně teploty kolem 25 stupňů mají být. Houby většinou začínají růst osmý až 12. den po deštích a teď zrovna prší na celém území. Takže bych řekla, že hlavně druhý zářijový víkend bude pro houbaření perfektní," avizovala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:519142]

Podle mapy, kterou každý den zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), je už nyní na většině území vysoká až velmi vysoká pravděpodobnost růstu hub. Nejvíce na západě, severu a jihu Čech. I na zbytku území by ale měly růst.

"Lidé teď hlásí, že potkávají hlavně staré houby, mladé spíš výjimečně," sdělila Tejklová. "Pokud by počasí houbám přálo, už bychom tady měli mít podzimní klasiku, to znamená hřiby smrkové, hřiby hnědé, bedly, klouzky, kozáky, křemenáče a třeba růžovky a holubinky," dodala.

Pravděpodobnost růstu hub:

​Už na začátku srpna lidé nosili domů plné koše hub:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.