MAPA: Školy, které mohou inspirovat. Tyhle si vysloužily pochvalu

Péče o děti i mimo školu, nadstandardní komunikace mezi vyučujícími a studenty nebo efektivní postupy začleňování. To vše jsou kvality, které katalog vyzdvihuje. Jednou z oceněných škol je i Základní škola Jana Amose Komenského v Karlových Varech. Ta je výjimečná svým přístupem k dětem se speciálními potřebami.

"Sestavili jsme skvělý tým, který tvoří hlavně asistenti pedagoga a už i case manager. Máme také dva speciální pedagogy a sociálního pedagoga," uvedla Zdeňka Vašíčková, ředitelka školy. Úkolem takzvaného case managera je pomáhat řešit problémy studentů a celý tým organizovat.

"Jednou týdně se snažíme dělat schůzku. Mluvíme o tom, co se stalo, kdo potřebuje pomoc a které dítě potřebuje pomoc. Vždycky komunikujeme s rodiči," vysvětlila case managerka Oksana Adamiv.

[chooze:article;value:544944]

Z přístupu školy jsou nadšení i její žáci. "Tahle škola je mega dobrá, mají tu mega dobrý učitele a prostě je to bomba," svěřil se jeden z nich. "Jsou tady nejlepší učitelé, je to nejlepší škola v České republice," neskrývala nadšení jedna ze školaček.

Například v předškolním zařízení Amálka v Chrudimi, dalším z katalogu, dopoledne pomáhají rozvíjet děti ze sociálně vyloučených rodin. Odpoledne pak radí dospělým, jak s dětmi pracovat doma.

"Staráme se zhruba o 20 dětí, se kterými rodiče třeba cíleně nepracují na jejich rozvoji. Děti například neznají barvy, nemají sociální návyky," řekl Aleš Jirásek, vedoucí centra pro předškoláky Amálka.

Kromě dalších úspěšných základních a mateřských škol ale nechybí například ani kategorie pro příkladné zřizovatele. Patří mezi ně Pardubice nebo Dolní Břežany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.