MAPA: Začal tvrdý boj o Afriku. Rusko a Čína se snaží vyšachovat Západ

Afrika se už dlouhá desetiletí snaží vypořádat se svou koloniální minulostí. Málokterému státu se to podařilo, ve většině z nich panuje ekonomická a politická nestabilita. Nejvíc to patrně sužuje země Sahelu, upozornila TV Markíza.

"V Burkině Faso se odehrálo nejvíc převratů z afrických států. V Nigeru došlo v roce 2021 k historicky prvnímu předání moci, který nenarušila armáda. A Mali zažilo demokratickou etapu, která se jevila jako velmi slibná, ale historicky je to taktéž stát náchylný na převraty," popsal afrikanista Jakub Zbýtovský.

[chooze:article;value:519504]

Převrat v Nigeru z letošního července, při němž vojenská chunta převzala moc, byl poslední kapkou. Předtím se odehrály podobné převraty v Mali a Burkině Faso. Tato trojice vytváří spojenecký blok a kromě jiného ji spojuje narůstající vliv Ruska.

Rusové cítí šanci

"Na území všech těchto třech států operují různé islamistické skupiny a navzdory snaze externích aktérů, třeba Evropské unie, nedošlo k výraznému zlepšení bezpečnostní situace," poznamenal Zbýtovský. 

Právě toho se snaží Moskva, která po útoku na Ukrajinu přišla o téměř všechny vazby na Západ, využít ve svůj prospěch. "Byla to hlavní záminka zásahu vojáků do politiky, nicméně jde o trend, kdy toto koreluje se šířením ruské propagandy a rozmachem wagnerovců, kteří jsou považovaní za efektivnější alternativu pro zlepšení bezpečnosti," dodal afrikanista.

[chooze:article;value:520056]

Rusové podporují změny společenských nálad, které se odklánějí od Západu, aby získali tyto státy na svoji stranu. To stejné dělá i Čína. "V podstatě se dá říct, že Rusko a Čína se snaží zvýšit svůj vliv v Africe na úkor západního světa," zdůraznil Zbýtovský. 

Těží zejména z kladení důrazu na to, že se nepodílely na koloniální minulosti Afriky. Rusko navíc má s některými africkými státy dobré vztahy už z dob Sovětského svazu. Mnohým africkým vůdcům vyhovuje i ekonomická pomoc, kterou Rusko s Čínou na rozdíl od Západu nepodmiňují demokratizací.

Nové dělení světa

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začalo nové dělení světa, jež se nevyhýbá ani Africe, podotýká portál Hlas Ameriky. Oba tábory si hledají svoje staronové sféry vlivu. Pro samotné africké státy to však nevěstí nic dobrého.

[chooze:article;value:520357]

Mezi spojenci Západu a proruským táborem může vzniknout krvavý konflikt. Niger, Mali a Burkina Faso jsou totiž zároveň součástí Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS). To chce vůči vojenské chuntě v Nigeru zasáhnout.

"V současné situaci je toto velmi těžké předvídat, osobně se však od začátku domnívám, že je to pro ECOWAS poslední šance, jak si uchovat tvář, jelikož v posledních letech jeho reakce na převraty v dalších státech regionu nebyla dostatečná," uzavřel Zbýtovský.

Masivní útok Ukrajiny na Rusko. Kus území si ukrojila i Čína (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.