Mapa, ze které zatrne. Středozemní moře na tom ještě nikdy nebylo tak špatně

Středozemní moře je nejteplejší v historii měření. Zatímco loni jeho povrch dosáhl nejvyšší průměrné teploty 28,40 °C, tento čtvrtek to bylo už 28,56 °C. Vychází to z dat evropského programu pro sledování Země Copernicus. Na síti X na to upozornil fyzik z barcelonského Institutu pro studium moře Justino Martínez. Vůbec nejtepleji mělo být na egyptském pobřeží, kde teplota moře dosáhla 31,96 °C.

Středozemní moře ale atakuje rekordy už několik měsíců. Ještě ve středu podle britského meteorologa Scotta Duncana platilo, že osmnáct z dvaceti dnů s nejvyšší zaznamenanou povrchovou teplotou se událo za posledních 13 měsíců. Nový rekord ale přepsal i tuto statistiku.

Padají také lokální rekordy. Bóje u ostrova Sa Dragonera, který je jedním z Baleárských ostrovů, naměřila podle informací Radia Mallorca teplotu 31,87 °C. Dva roky starý rekord byl tak překonán o více než půl stupně.

[chooze:article;value:568764]

Vysoké teploty se však netýkají jen Středozemního moře. Nadprůměrně teplá jsou totiž i další moře na severní polokouli a rekordy v posledních měsících trhaly také průměrné celosvětové teploty vzduchu.

"Toto množství extrémních teplotních jevů přesahuje cokoli, co jsme kdy viděli, nebo dokonce považovali za možné," okomentoval pro deník Guardian vývoj v posledních měsících klimatický historik Maximilian Herrera. Tento vývoj je podle něj o to varovnější, že se doposud část nárůstu teplot přisuzovala přirozenému jevu El Niño. Jenže zatímco tento jev slábne, rekordy dále padají.

Oteplování: Naše životy budou během 40 let vypadat jako ve Středomoří, řekl odborník (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.