Moderní bydlení

MAPY: Hygienici kontrolují kvalitu vody. Podívejte se, jak dopadla vaše koupaliště

[chooze:gallery;value:36022]

​Hygienici po celém Česku musejí kvalitu koupališť sledovat minimálně jednou za čtyři týdny. Voda na Jablonecké přehradě patří k těm nejčistším. Hygienici tam museli vydat zákaz koupání v roce 2018, tedy před šesti lety.

"Je to velice atraktivní lokalita. Z toho důvodu tady je ten odběr z naší strany častější, než ukládá legislativa a odebíráme jednou za 14 dní," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Libereckém kraji Jana Loosová. Jen na Liberecku sledují hygienici 50 vodních ploch. Z toho 15 přírodních, 21 umělých koupališť a 13 betonových nádrží.

[chooze:article;value:552018]

​"Ph je 7,1 a teplota 18,6 stupňů. V laboratoři se budou zkoumat mikrobiologické ukazatele, sinice a chlorofyl. Výsledky budou ve čtvrtek," vysvětlil odborný rada hygieny obecné a komunální v Jablonci nad Nisou Ondřej Kovář.

Vysvětlivky

Voda vhodná ke koupání: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Zhoršená jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.
zdroj: ÚZIS/TN.cz

Na mapě koupacích vod je aktuálně většina vod vhodných ke koupání. Pouze deset z nich má 3. stupeň jakosti na pětistupňové škále.

"Máchovo jezero to má klasický průběh na začátku sezony. Jde o vodu, která má zhoršenou jakost a není vhodná pro koupání pro vnímavé jedince," uvedla Loosová.

Aktuálně v Česku není žádné koupaliště, které by mělo vodu přímo nevhodnou nebo nebezpečnou ke koupání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.