MAPY: Kerberos bude řádit i na Moravě, vedra potrvají déle. ČHMÚ rozšířil výstrahu

Výstraha před extrémně vysokými teplotami platí v sobotu pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, velkou část Jihočeského, Libereckého a nově Jihomoravského kraje. Znamená to, že teploty překročí 34 stupňů Celsia. Ve zbytku Česka vystoupají nad 31 stupňů. Tam varují meteorologové před nízkým stupněm nebezpečí.

Kromě soboty část Česka zasáhnou vedra i v neděli. Od 11. do 19. hodiny platí výstraha pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

V Česku navíc hrozí vznik požárů. Do sobotního rána na většině území platí výstraha. Od soboty do odvolání ve skoro celých Čechách platí vysoký stupeň nebezpečí, ve zbytku země nízký.

[chooze:article;value:513055]

"Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," vyzvali meteorologové.

S vysokými teplotami se nyní potýkají i na jihu Evropy. "Nejen teploty vzduchu, ale i teplota moře se ve Středomoří pohybuje extrémně vysoko. U španělského pobřeží, Francouzské riviéry a Chorvatska dosahuje až 28 stupňů Celsia, u Itálie 29 stupňů Celsia a v okolí Řecka dosahuje až 30 stupňů Celsia," sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Nad teplým Středozemním mořem se může zformovat tlaková níže. "V některých znacích připomíná hurikán, vytvoří se v ní oko s minimem oblačnosti. Jedná se ale o poměrně vzácný jev, který nazýváme medikánem, a v minulých letech se vyskytoval jednou nebo dvakrát za sezónu. Posledním významným byl medikán Zorbas na konci září 2018, v polovině září 2020 Cassilda," doplnila Honsová.

​Před vlnou veder varovali ve výstraze poprvé meteorologové ve čtvrtek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.