MAPY: Klíšťata opět řádí. Jejich aktivita je v Česku mimořádná

Celý víkend bude svítit sluníčko a dny budou jako dělané pro výlety do přírody. Meteorologové ale varují před klíšťaty, kterých bude všude hodně.

"Největší výskyt klíšťat je pozorován v období od března do června, s hlavním vrcholem v květnu. Druhý vrchol přichází na podzim a trvá do příchodu prvních mrazů. Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem," vysvětlili na webu odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

[chooze:article;value:505014]

A výhled na příštích několik dnů nevypadá vůbec dobře. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu a Státního zdravotního ústavu (SZÚ) budou totiž podmínky pro klíšťata ideální.

Předpověď

V celém Česku bude v sobotu, v neděli a v pondělí aktivita klíšťat mimořádná. Pokud se tedy chystáte vyrazit do lesa, parku nebo jinam, kde je vyšší šance na setkání s klíštětem, neměli byste si zapomenout repelent.

"Je nutné nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlédnout těla, případně odstranit klíšťata," radí experti.

[chooze:gallery;value:31898]

Právě listnaté a smíšené lesy či křoviny s bylinným porostem, kde mají optimální vlhkost po celý den, mají klíšťata nejraději. Daří se jim také na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách.

Podle expertů by se lidé měli na letošní sezonu připravit. "Očekáváme, že letos bude jejich aktivita poměrně vysoká. Protože kvůli teplé zimě nepomrzla," varovala už na konci dubna meteoroložka Dagmar Honsová.

Nová aplikace ukáže, kde jsou klíšťata. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.