MAPY: Komáři už se probudili. V příštích dnech jejich aktivita poroste

Počasí v dalších dnech bude jako dělané na výlety. Meteorologové očekávají oblačno až polojasno a teploty vysoko nad 20 °C. V neděli by dokonce mohly teploměry atakovat i letních 27 °C.

Pokud budete chtít tedy někam vyrazit, měli byste si kromě pokrývky hlavy a vody nabalit i pořádnou zásobu repelentu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž varuje, že právě v příštích dnech se bude zvyšovat aktivita komárů.

[chooze:article;value:549053]

Vývoj tohoto dotěrného hmyzu je totiž významně ovlivněn počasím, zejména teplotou a vlhkostí vzduchu. "Jako optimální je u komárů uváděn rozsah teplot 15–⁠⁠⁠⁠⁠28 °C, maximum mezi 30–⁠⁠⁠⁠⁠40 °C. Vývoj a aktivita komárů pozitivně koreluje také se vzdušnou vlhkostí. Pro letovou aktivitu je jako optimum uváděn rozsah relativní vzdušné vlhkosti nad 40 %," vysvětlili meteorologové.

Čtvrtek

Ještě ve čtvrtek bude situace vzhledem k poklesu teplot v průběhu týdne a srážkám relativně klidná. Na většině území České republiky bude aktivita komárů nepatrná, jen místy může být i mírná.

Pátek

Už v pátek však bude jejich aktivita růst a značná část země už může řádění hmyzu pocítit, a to zejména v Čechách, jen místy pak i na Moravě nebo ve Slezsku. Ojediněle bude stále někde aktivita i nepatrná.

Sobota

V sobotu pak meteorologové očekávají teploty v maximech i kolem 25 °C. A podle toho bude vypadat i aktivita komárů. Na většině území bude sice mírná, v některých oblastech Prahy, Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického nebo Jihomoravského a Olomouckého kraje a Vysočiny už ale dokonce střední.

Oteplování žene do Česka nové druhy hmyzu. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.