MAPY: Obsazení Prahy. Zemědělci ukázali finální trasy čtvrtečního protestu

Neřešení aktuální situace, pasivita vůči jejich požadavkům a neplnění slibů jsou podle Agrární komory jedny z hlavních důvodů, proč se zemědělci rozhodli pro demonstraci za pomoci zemědělské techniky ve čtvrtek v Praze.

"Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL, pozn. red.) se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly. Řada zemědělců již reagovala na naši výzvu ke sjednocení a přidávají se další organizace včetně části zemědělců z Asociace soukromého zemědělství ČR," prohlásil prezident Agrární komory Jan Doležal.

[chooze:article;value:544990]

​"Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně," doplnil Doležal. Podle komory se protestů zúčastní až několik stovek strojů.

Požadavky zemědělců

1) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.
2) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.
3) Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen.
4) Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, a to omezením dovozů ze třetích zemích, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.
5) Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.
zdroj: Agrární komora

Trasy Prahou

Seřadiště mezi 5:00 a 6:00
na okrajích Prahy

Starý Vestec 73
OC Letňany, veřejné parkoviště u OC
Nová Ves II, u Českého Brodu před odbočkou na Nové Jirny
Kněževes u Prahy, VP AGRO (AGRIVEP), Na Hlavní silnici 196
Jesenice, Vestecká 2, Zlatníky – Hodkovice
Hostivice
zdroj: Agrární komora

V šest hodin pak traktory a případně další technika zamíří z výše vypsaných seřadišť do centra. Trasy jsou tři, severní, západní a jižní, s cílem na Letné. Na trasy se můžete podívat na mapách níže:

Severní trasa:

Západní trasa:

Jižní trasa:

[chooze:article;value:543618]

​Od 7:00 následuje okružní jízda techniky kolem Letné. Od 11:00 se pak může na zemědělce těšit Úřad vlády, před který přijede ozvučený valník. Demonstrace začíná před Úřadem vlády ve 12:00 s proslovy zástupců zemědělců. Demonstrace má končit ve 13:30, kdy začne technika odjíždět.

Okruh kolem Letné:

Zemědělská technika může podle policie zkomplikovat ranní a dopolední dopravu v centru Prahy na trase okolo Letenských sadů. Na protesty budou dohlížet i desítky policistů a členů antikonfliktních týmů. Ve čtvrtek odpoledne se na Letnou začnou stahovat také fanoušci fotbalu, večer začíná utkání Sparty a Liverpoolu.

Podívejte se na záznam tiskové konference zástupců zemědělců po jednání s vládou na konci února:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.