MAPY: Praha se připravuje na obří nápor. Zemědělci jdou od pondělí do akce

Pondělí se v Praze ponese ve znamení zemědělských protestů. Podle organizátorů ze skupiny My zemědělci mají ulice hlavního města zaplavit stovky traktorů a zemědělské techniky. Protesty budou pokračovat ale i v dalších dnech.

Začíná se už ráno

Protest má začít už v brzkých ranních hodinách v pondělí. Podle odhadů skupiny My zemědělci by se mohlo zapojit asi 600 až 1 000 kusů zemědělské techniky. Je ale možné, že se k demonstraci připojí další protestující i v dodávkách a jiných autech.

Před budovu ministerstva zemědělství by se protestující chtěli dostat asi v 6:00. Průjezd traktorů Prahou může zabrat až hodinu a půl, ulice tak mohou být blokované už od 4:30. Jak to ale konkrétně bude, si zatím nejsou jistí ani organizátoři.

Budova ministerstva zemědělství:

Původně měli zemědělci na Prahu najíždět dálnicemi D1 od Brna, D4 od Příbrami, D7 od Slaného, D8 od Ústí nad Labem a D11 od Hradce Králové. Tyto trasy ale už neplatí, policie zemědělce na dálnici nepustí. Přehled aktuálních tras najdete na konci článku.

Odjezd traktorů od ministerstva zemědělství je předběžně naplánovaný na 15:00. "Rozsah akce však může město dopravně ochromit ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města," uvedl pražský magistrát ve čtvrtek odpoledne.

"Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje. Samotná technika by na magistrále v každém směru mohla blokovat pruhy až o délce několika kilometrů, proto se bude policie v koordinaci s organizátory snažit zachovat alespoň kolmé průjezdy křižovatkami," uvedl první náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:541617]

Protesty i na jiných místech v Praze

Další protesty budou před Úřadem vlády od pondělí do úterního dopoledne. I tam by se měly objevit traktory a zemědělská technika. Protestní shromáždění se bude také scházet na Malostranském náměstí, a to každý den od pondělí 19. do čtvrtka 22. února.

Na protestní akci bude dohlížet policie a pracovníci magistrátu. Policie při případném porušování zákonů nemůže ohlášené shromáždění zakázat, na místě je mohou rozpustit jen pracovníci magistrátu. Policie bude také dohlížet na to, aby žádná nevhodná vozidla nevjela na dálnici. I organizátoři protestu upozorňují na to, že zemědělská technika nemá na takovémto typu silnic co dělat.

V pondělí budou po celém Česku hlídkovat stovky policistů. "Věnovat se budeme především dvěma oblastem. Tou první je oblast dopravy a oprávněnost využívání různých typů pozemních komunikací. Tou druhou je pak samotné dění v Praze a oznámené shromáždění, na kterém budete moci vidět mj. policisty a policistky z antikonfliktních týmů," uvedla policie.

Při blokování Prahy bude umožněn průjezd autům hasičů, záchranářů a policistů. Na silnicích zůstane vždy alespoň jeden volný pruh, kudy mohou auta integrovaného záchranného systému (IZS) projíždět.

[chooze:article;value:541170]

Dopady na obyvatele

Demonstrace bude mít dopady i na vzdělávací systém. Například ZŠ Charlotty Masarykové na svém facebooku zveřejnila změny ve vyučovacích hodinách. Děti do 6. třídy budou ve škole jen do 12:35, sedmáci a výše se budou vyučovat distančně. Školní jídelna bude mimo provoz.

Před možnými komplikacemi varoval i mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. "Očekáváme výrazná dopravní omezení. Ta mohou v některých oblastech zkomplikovat řádný svoz odpadu. Kolegové z provozu udělají každopádně maximum pro to, aby vyvezli všechny popelnice a kontejnery v následujících dnech, pokud se jim to v pondělí kvůli protestům nepodaří. Není nutné kvůli tomu kontaktovat naše call centrum ani zákaznická centra," řekl.

Problémy se mohou vyskytnou i v hromadné dopravě, hlavně u autobusů, případně tramvají. Cestující by měli využívat ideálně vlaků a metra. Omezení a změny v pražské MHD můžete sledovat na stránkách PID.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka zveřejnil přijatá opatření: "Centrální stanice, která je na magistrále, bude mít zvláštní režim. Jedno družstvo a žebřík bude na Vinohradech, další družstvo a žebřík na nábřeží a třetí družstvo zůstává na stanici. Na všech stanicích sloužíme v plném počtu a na operačním středisku také. Na svých zbrojnicích budou v pohotovosti některé dobrovolné jednotky. Bude zřízen štáb HZS hl. m. Prahy, aby případně koordinoval činnost jednotek se složkami IZS."

Požadavky zemědělců

Jak uvádí My zemědělci na svém webu, požadují zastavení Green Dealu, konec vyděračským praktikám obchodníků a vysokým cenám energií, chtějí demisi vlády a ukončení posilování evropských kompetencí na úkor národních.

Požadavky a situaci v českém zemědělství blíže popsal mluvčí skupiny My zemědělci Zdeněk Jandejsek. Jeho slova si můžete přečíst zde:

[chooze:document;value:1aaefb93-6a1b-4e5f-9295-52d7a8b7988f]

​Od pondělního protestu zemědělců se distancovala Agrární komora ČR. Ta se místo toho připojí k mezinárodní demonstraci v součinnosti s dalšími nejméně devíti státy střední, východní a jižní Evropy. Svůj protest symbolicky vyjádří na hraničních přechodech, nechtějí blokovat dopravu.

Na celou páteční tiskovou konferenci Agrární komory se můžete podívat zde:

Trasy k pondělnímu nájezdu na Prahu, které na mapě vyznačili organizátoři protestu ze skupiny My zemědělci, si můžete prohlídnout níže, k některým trasám jsou i poznámky:

Trasa č. 1 z Českých Budějovic

Odhadovaný příjezd protestujících do seřadiště v Trhovém Štěpánově na Benešovsku je mezi 4:30 a 5:00. Očekávaný příjezd před ministerstvo zemědělství je po této trase mezi 5:00 a 6:00.

Trasa č. 2 ze Strakonic

Seřadiště je na této trase v Čimelicích na Písecku a na Strakonické ulici v Praze. Na Strakonickou je odhadovaný příjezd mezi 5:00 a 5:30.

Trasa č. 3 ze Slaného

Trasa č. 4 z Lovosic

Trasa č. 5 z Hradce Králové

Trasa č. 6 z Pardubic

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.