Marek Ztracený přiznal vážné problémy. Jeho trápení mu ničilo život

Pokud jste milovníky četby, určitě vás potěší nový pořad na TN Live Čtenáři. Ten vás bude provázet světem knižních novinek, ale také ukáže, jaký vztah ke knihám a četbě mají české hvězdy.

Cesta Marka Ztraceného ke čtení byla trnitá. "Od dětství jsem dyslektik a dysgrafik a jak se tomu moderně říká i ADHD, měl jsem i trošku problémy se soustředěním. Trvalo mi dlouhá léta, než jsem byl schopný přečíst stránku a na jejím konci si pamatovat, co bylo na začátku," svěřil se s potížemi zpěvák.

"Proto jsem knížky tak nějak vůbec nečetl, až teď v pozdějším věku, kolem 35. roku, jsem začal a zamiloval jsem si to. Moje dyslexie a dysgrafie se zlepšily a můžu si hezky číst na pláži. Potřebuju k tomu tedy spíš klid, ale už jsem nakoukl do tohoto světa, který mě moc baví," popsal Ztracený poměrně čerstvě nalezenou zálibu.

[chooze:article;value:510129]

​Přesto potřebuje specifické podmínky, aby knihu zvládal vnímat na 100 procent. "Pomáhá mi, když kolem mě nikdo nemluví a nejsou žádné zvuky, to se dokážu do té knížky opravdu vžít. Ale jakmile je kolem mě sebemenší pohyb, tak mám pořád trochu problém," zmínil. 

Lidem s podobnými problémy proto vzkazuje, ať nikdy neztrácí naději. "Nic není ztraceno. Netlačte na pilu, protože časem to třeba přijde, jako to přišlo i ke mně. Teď je to pro mě radost a je to něco úplně jiného než filmy, kterými jsem žil do té doby," podotkl zlatý slavík.

[chooze:article;value:520453]

​Poslední knížka, kterou četl, se jmenuje Muž jménem Ove. "Dříve mi lidé říkali, že knížky jsou mnohem lepší oproti jejich filmovým adaptacím. Tomu jsem dřív nerozuměl, když film má herecké výkony, hudbu a všechno. Ale ta knížka mě zatáhla do Švédska, měl jsem pocit, že tam jsem s nimi. Když jsem si pak pustil film, byl jsem fakt zklamaný. Nebylo to vůbec takové, jaké jsem si představoval," doplnil Ztracený.

I když v dětství měl se čtením velké problémy, měl svou jednu jedinou oblíbenou knížku. "Jako malý jsem přečetl jen jedinou knížku, a to byl Malý princ. Ta mě vzala hodně a nutila mě přemýšlet. Můj syn je v tomto bohužel po mně, ale je skvělé, že už doma na to není sám. Jsme na to dva a je to měsíc od měsíce lepší," uzavřel. 

Celý díl můžete zhlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.