Marian Jurečka připustil rezignaci. Fiala výměnu ministra nechce

Nejenže ministerský vánoční večírek v den střelby neskončil ihned po oznámení tragické události, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) naštval veřejnost i svým téměř týdenním mlčením. Omluvil se nakonec až na zatáčku ledna (viz tento článek). 

V nedělních Otázkách Václava Moravce si za své kroky i mlčení sypal popel na hlavu opět. "Z mé strany jednak vyhodnocení ukončit to vánoční setkání dříve i otázka komunikace byly chybou," zopakoval. Na otázku moderátora, zda zvažuje svou rezignaci, přiznal, že ano. A to nejen v souvislosti s vánočním večírkem. 

"Upřímně, za poslední měsíce jsem uvažoval o rezignaci. Bylo to například v případě Jiřího Gruntoráda (někdejší disident, který kvůli nízkým penzím na podzim loňského roku držel protestní hladovku; pozn. red.), protože bych si neuměl představit, že si kvůli mé osobě někdo vážně poškodí zdraví, nebo by měl umřít," přiznal Jurečka. 

[chooze:article;value:534961]

​"V dané situaci je to debata, kterou otevřu v lednu na jednání celostátního výboru. Ano, i tyto myšlenky se mi honí hlavou," dodal. Téma rezignace padlo i během jeho rozhovoru s premiérem Petrem Fialou (ODS). "Včera, kdy jsem o tom s premiérem mluvil, řekl jsem, že jsem připraven zvážit nabídnutí rezignace," potvrdil. 

"Tuto variantu jsem s lidmi ve svém okolí probíral. Názor, že bych měl odejít, nebyl. Ale prostě zvažuji to, není mi to jedno," zakončil. Premiér ale ministra vyměnit nechce, jak vyplývá z jeho vyjádření v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. "Řekl jsem mu, že musí získat zpátky ztracenou důvěru. Nebyla projevena dostatečná empatie, Marian Jurečka je si toho vědom," nechal se slyšet Fiala. 

Více ke kontroverznímu večírku se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.