Marie se při vyúčtování energií zhroutila. V maličkém bytě musí doplácet 45 tisíc

Paní Marie Beranová je seniorka v úctyhodném věku, která žije už 15 let v bytě v domě s pečovatelskou službou, který si pronajímá od měcholupské radnice. Vzhledem k výši svého důchodu má opravdu co dělat, aby vše řádně hradila. Po obdržení vyúčtování za rok 2023 se zhroutila. Má totiž doplácet 45 tisíc korun. To je zhruba třikrát víc než za rok 2022.

Ve svých návycích neudělala žádnou změnu. Stále se snaží šetřit, větrá minimálně, v ložnici vůbec netopí. Vloni doplácela 10 tisíc. V bytě má sedm radiátorů a v zimě používala jen dva z nich. Požádala tak svého syna, aby se na místním úřadu v Měcholupech sešel se starostkou Doris Černíkovou (nez.) a celou věc společně prošetřili.

"Ona mu ukázala ty papíry a to, že to je dobře, že jsem tolik protopila, že to budu muset zaplatit," popsala setkání syna se starostkou paní Beranová.

[chooze:article;value:550383]

​Paní Beranová se reportérům v průběhu rozhovoru několikrát rozplakala. Od vedení městyse totiž necítí žádnou podporu a ani ochotu jí pomoci. Ke všemu má obavy, že by mohla přijít o střechu nad hlavou, protože chce přemrštěné vyúčtování řešit.

Žádnou chybu nezjistili

Starostka reportérům Na vaší straně řekla, že situaci paní Beranové prověřovala s realitní kanceláří, která pro městys byty spravuje. Ta žádnou chybu nezjistila. "Byl tady syn paní Beranové, tak jsme to celé probrali. Shodli jsme se na nějaké prevenci. Nabídli jsme paní Beranové splátkový kalendář. Určitá forma pomoci z naší strany to je. Já jsem požádala odborníky, aby mi to vysvětlili, a zatím mi žádný odborník nic nevysvětlil. Budu ráda, pokud se vám podaří na něco přijít," řekla.

Vzhledem k tomu, že paní Beranová žije v domě s pečovatelskou službou, je zcela zřejmé, že taková seniorka je v mnoha okolnostech odkázaná na své okolí. Nad vyjádřením obce se pozastavil nejeden expert.

"S ohledem na celou tu situaci je to až neuvěřitelné. Jsou zákonné postupy, ale ty jsou náročné i pro nájemníky ve středních letech, natož pro osoby, které jsou ve věku přes 80 let," okomentovala situaci advokátka Petra Fialová.

[chooze:article;value:551287]

​Dva nezávislí odborníci vidí ve vyúčtování, které paní Beranová dostala, problém. Reportéři se snažili dovolat do společnosti, která pro dům zpracovává vyúčtování. Chtěli vědět, co provedou s tím, aby paní Beranová nebyla ošizena. To se zatím nepodařilo.

"Je tedy na zvážení paní Beranové, zda bude ochotna tuto částku, se kterou nesouhlasí a která se z řady důvodů zdá být přemrštěná, zaplatit, což by pro ni mělo devastační důsledky. Anebo zda se rozhodne, že zaplatí, co považuje za správné. Pokud městys Měcholupy paní Beranovou zažaluje, tak bez ohledu na to, zda byly podané námitky proti vyúčtování či nebyly, tak bude nutné vypočíst, jaká byla správná částka. To provede znalec. Závěrem může být skutečnost a konstatování, že ta částka byla vypočtena nesprávně a paní Beranová má zaplatit podstatně nižší nedoplatek," uzavřela Fialová.

V takovém případě by podle advokátky měl městys hradit i náklady na soud.

Pět rad: Na co si dát u vyúčtování pozor

Na co se zálohy vztahují?

Co všechno lze zahrnout do pravidelných měsíčních záloh, upravuje občanský zákoník. Jde zejména o dodávky vody, stočné, dodávky tepla, odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných prostor, koncesionářské poplatky, provoz a čištění komínů a provoz výtahů. Naopak majitel nemůže chtít po nájemníkovi, aby platil v rámci záloh pojištění domu, odměnu správci a zejména fond oprav. Pokud by chtěl, aby mu toto hradil, musí to zahrnout do nájemného.

Lhůty

Vyúčtování musíte dostat nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období. Pokud jej nedostanete včas, můžete požadovat pokutu, maximálně 50 korun za každý započatý den prodlení. Stejné pokuty si můžete nárokovat i v případě, že vám včas nevyřídí reklamaci. Nárok ale nemáte, pokud například pronajímatel sám obdržel vyúčtování služeb pozdě a nemohl vám jej včas předložit.

Kontrola vyúčtování

Pokud se vám některé položky nezdají, můžete do 30 dnů od doručení vyúčtování písemně požádat poskytovatele, například SVJ, aby vám nejasnosti vysvětlil. Tedy doložil náklady na jednotlivé služby, jak je rozúčtoval a jak stanovil zálohy. Umožnit by vám měl i pořízení kopie podkladů.

Reklamace

Vyúčtování můžete i reklamovat, a to buď do 30 dnů od doručení vyúčtování, nebo do 30 dnů od chvíle, kdy jste dostali podklady, pokud jste si o ně zažádali. Reklamaci pošlete písemně, ideálně doporučeně s dodejkou, nebo do datové schránky.

Zvýšení záloh

Podle zákona má pronajímatel právo v průběhu roku změnit měsíční zálohu, a to v míře, která odpovídá změně ceny služby, nebo z dalších oprávněných důvodů. Změněná měsíční záloha může být počítána od prvního dne následujícího měsíce po písemném oznámení změny. Musí ale být řádně odůvodněná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.