Marketingový prezident, hodnotí expert Pavla. Oznámkujte jeho 100 dní ve funkci

Když Petr Pavel nastupoval do funkce prezidenta, avizoval, že v příštích 100 dnech budou jeho kroky směřovat k naplnění cílů v osmi oblastech. "Po uplynutí této doby mě budete moci posuzovat podle výsledků, nikoliv podle slov a slibů," prohlásil tehdy. 

Podívejte se na celý čtvrteční projev Pavla ke 100 dnům ve funkci:

​"Raději budu kritizován za vysokou aktivitu než vlažný start. Nepřišel jsem se jen zavřít na Pražský hrad. Ačkoliv to bylo náročné, většinu úkolů se nám podařilo dotáhnout do konce a ty dlouhé rozpracovat. Za to bych chtěl poděkovat svému týmu," zhodnotil své dosavadní působení na čtvrteční tiskové konferenci. 

Otevírání Hradu veřejnosti

Za éry Miloše Zemana byl Pražský hrad v podstatě pevností. Pavel přislíbil postupné otevírání veřejnosti a během uplynulých měsíců se přístup k bezpečnosti na Hradě skutečně výrazně změnil. V polovině dubna například prezident s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) oznámili, že kontroly na místech vstupu budou už pouze namátkové. 

Komunikace

Jak Pavel slíbil, Hrad pod jeho vedením pořádá pravidelné tiskové konference. Velmi aktivní je jeho tým i na sociálních sítích. Podle politologa Lukáše Valeše Pavel skutečně věnuje velkou pozornost své propagaci, v rozhovoru pro TN Live ho dokonce označil za "marketingového prezidenta". Problémem jeho projevů ale podle něj je, že nejsou původní. 

[chooze:article;value:507518]

​"Našel svého předchůdce, hlásí se k éře Havla, myšlenkově ale není jako on. Nepřináší zajímavou koncepci," zhodnotil Valeš. Pavlovým projevům by za jedna nedal ani politolog Lukáš Jelínek. Například jeho proslov k Poslanecké sněmovně tento týden podle něj měl smysl, nebyl ale dostatečně hluboký. "Fráze, které poslance asi moc nezaujaly," zhodnotil. 

Politická kultura

Pavel dostál slibu a zorganizoval v minulém týdnu schůzku premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy hlavního opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Sešel se také se zástupci vlády i opozice. Jeho nestrannost a balancování mezi oběma stranami ale Valeš hodnotí spíše jako slabinu. Pavel podle něj nechce nikoho naštvat, ve výsledku se ale nezavděčí nikomu a je to do budoucna špatný precedent. 

​Za zlomový okamžik označil situaci kolem snížení valorizace penzí, se kterou nebyl spokojen, přesto ji však podepsal. Posléze dokonce prohlásil, že pokud opozice nepodá ústavní žalobu, udělá to on. "Měl šanci ukázat, že má vlastní názor, splnil by svou politickou roli. Takhle ale nevíme, co si myslí, protože to podepsal a pak sám na sebe chtěl podat ústavní žalobu. Nepřipadá mi to jako vhodná strategie," konstatoval Valeš s tím, že by se měl Pavel do budoucna více zapojit do politické debaty. 

[chooze:poll;value:c094258aa3f8bf158b8d4ec28c14275abba84e82;layout:tn_nova]

Zahraniční návštěvy a cesty do regionů

Jako velké plus naopak odborníci hodnotí Pavlovo působení v zahraničí. Jak slíbil, po svém nástupu do funkce navštívil všechny sousední země i válkou zmítanou Ukrajinu. Setkal se i s nejvyššími představiteli EU a NATO, čímž splnil další svůj cíl. ​Dodržuje také plán vyjíždět do regionů. "Komunikace s občany je velmi důležitá," konstatoval Valeš. 

[chooze:article;value:507845]

Ústavní soudci

Při nástupu do funkce Pavel v neposlední řadě přislíbil, že během prvních 100 dní nominuje první tři kandidáty na soudce Ústavního soudu. Tak také učinil a předložil Senátu ještě jedno jméno – místopředsedu Vrchního soudu v Praze a bývalého soudce Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra. Za to sklidil pochvalu od politologa Jelínka. 

"Není součástí typicky českého soudního rybníku, má i mezinárodní zkušenost. Myslím si, že když byl někdo soudcem Mezinárodního trestního tribunálu, tak už to samotné něco vypovídá o jeho kvalifikaci. Je to expert na trestní a mezinárodní právo. Myslím si, že poradci, kteří ho doporučili Petru Pavlovi, udělali dobře," vysvětlil Jelínek svůj postoj. 

[chooze:poll;value:870313a5f378d1af56e69fab75c71446f62af8da;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.