Markétka válčí s obrnou ruky. Pomohou jí peníze, které zbyly Martínkovi

Veselá holčička a malá bojovnice, která se i přes těžký životní start do všeho vrhá po hlavě. Taková je podle maminky devítiletá Markétka.

"Markétka má parézu brachiálního plexu, kdy jí při nešetrném porodu byly vytržené nervy z krční míchy a má kvůli tomu obrnu celé levé ruky, tou méně hýbe a teď je to tak, že vlastně i méně roste, takže je i kratší," říká paní Hedvika Schützová, maminka Markétky.

"Omezuje mě v oblékání, v tělocviku a v lyžování, rehabilitovat musím každý den, 30 minut," popisuje Markétka.

[chooze:article;value:542420]

Markétku už příští týden ve Vídni čeká první z náročných operací, kdy jí lékaři ruku přetočí do správné pozice a uvolní zkrácené šlachy. Pak jsou na řadě rehabilitace.

"Když se ručka bude zdát dobrá, tak za další tři měsíce jí bude čekat další operace, kde budou operovat rameno," pokračuje paní Schützová.

Pro rodinu prý bylo těžké rozhodnout se, zda má nejmladší z dětí náročné operace podstoupit. Naděje na lepší život ale zvítězila. Rodiče a dva starší bratři totiž pro Markétku chtějí to nejlepší. Hybnost ruky se jí po zákrocích výrazně zlepší.

"Pocity mám takové, že se těším, až budu s tou rukou hýbat víc. Těším se na to, že se budu moci sama učesat," plánuje si Markétka.

[chooze:article;value:542308]

A to vše nejenom díky rodině Zatloukalových, na zahraniční léčbu jejich dvouletého Martínka se totiž složilo celé Česko. Vybraných 151 milionů se neutratilo, a peníze tak pomáhají dál.

"Přišel telefonát, že ano, že budeme jedni z prvních, komu vlastně rodiče Martínka pomůžou, tak jsme byli strašně šťastní a nechtěli jsme tomu ani věřit, že se na nás usmálo štěstí," popisuje paní Schützová. "Chtěla bych poděkovat Martínkovi, že nám poslali peníze, které zbyly," raduje se Markétka.

Pomoci se už brzy dočkají i další příběhy, předběžně jich je vybráno kolem stovky. "Budeme vás všechny informovat, aby to bylo co nejvíce průhledné a veřejnost věděla, kam ty prostředky putují," avizoval Zdeněk Joukl, právní zástupce rodiny Zatloukalových.

[chooze:article;value:539836]

"Jsme vlastně omezení účelem, na který finance můžeme použít. Ten hlavní aspekt je v tom, že to musí být podobný účel jako u malého Martínka," vysvětlil zakladatel projektu Donio David Procházka.

Martínek na začátku února ve Francii podstoupil genovou terapii, kdy mu tým zdravotníků lék aplikoval přímo do mozku. Martínkův zdravotní stav se díky tomu zlepšuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.