Maroko zasáhlo silné zemětřesení. Úřady hlásí přes 800 obětí, v zemi je 200 Čechů

[chooze:gallery;value:33183]

Zemětřesení udeřilo v marockém pohoří Vysoký Atlas krátce po 23. hodině místního času v relativně malé hloubce 18,5 km, uvedla Geologická služba Spojených států amerických (USGS), přičemž epicentrum se nacházelo asi 72 km jihozápadně od turisty oblíbeného města Marrákeš, které má přibližně 840 000 obyvatel, informuje CNN.

Marocká státní televize Al-Aoula v sobotu oznámila, že při zemětřesení zahynulo nejméně 820 lidí a 672 dalších bylo zraněno. Marocké královské ozbrojené síly varovaly, že obyvatelům stále hrozí nebezpečí v podobě dalších otřesů. "Připomínáme, že je třeba dbát zvýšené opatrnosti a přijmout bezpečnostní opatření kvůli riziku následných otřesů," informovala armáda prostřednictvím svého účtu na sociální síti X.

[chooze:article;value:509730]

V oblasti se nachází i Češi. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je v tuto chvíli v Maroku zhruba 200 Čechů na dovolené. "Je to tam rozdělené na dvě části. Jedna část je v letoviscích na severu země, tam zemětřesení vůbec nepocítili, nemusí se vracet domů a ani to nechtějí," zmínil Papež.

Menší část navštívila právě těžce zasažený Marrákeš. "I lidé v Marrákeši jsou naštěstí živí a zdraví, ale nemohou čerpat služby, které byly součástí jejich dovolených. Někteří z nich tak už zkontaktovali cestovní kanceláře s tím, že se chtějí vrátit, což nebude příliš těžké. Všechna marocká letiště, včetně toho v Marrákeši, stále fungují jen s drobnými zpožděními, takže místa v letadlech se určitě podaří najít," podotkl Papež.

Americká geologická služba USGS uvedla, že páteční noční zemětřesení bylo pro danou oblast neobvykle silné. "Zemětřesení této velikosti jsou v regionu neobvyklá, ale ne neočekávaná. Od roku 1900 nedošlo v okruhu 500 km od tohoto zemětřesení k žádnému zemětřesení o síle většímu jak 6. stupeň Richterovy škály," uvedla USGS.

https://twitter.com/CNN/status/1700319399649898847

Vědci z USGS předpověděli, že "jsou pravděpodobné značné škody a katastrofa je potenciálně rozsáhlá" s tím, že mnoho lidí v této oblasti bydlí ve stavbách, které jsou málo odolné vůči otřesům při zemětřesení. Agentura AP v této souvislosti připomněla zemětřesení, které Maroko zasáhlo v roce 1960. Otřesy v okolí Agadiru o síle 5,8 stupně si vyžádaly tisíce obětí.

Státní televize Al-Aoula v sobotu ukázala několik budov zřícených v blízkosti epicentra a informovala, že tisíce lidí opustily své domovy poté, co Národní geofyzikální ústav země varoval před následnými otřesy. Přímo v Marrákeši se zřítily některé domy v historickém centru města. Vyděšení lidé raději zůstávají v ulicích pro případ dalšího zemětřesení.

[chooze:article;value:518395]

Otřesy byly cítit také v hlavním městě Rabatu, asi 350 km severně od pohoří Vysoký Atlas, uvedla agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) se k tragédii vyjádřil na sociální síti X, dříve známé jako Twitter. "Myslím na všechny, kteří v této katastrofě přišli o své milované. Posílám marockému lidu své kondolence," napsal Lipavský.

Stejně tak vyjádřil lítost i premiér Petr Fiala (ODS). "Upřímnou soustrast rodinám obětí a hodně sil všem, kteří přišli o svoje domovy. Česká republika je připravena vyslat do Maroka potřebnou pomoc," napsal Fiala na X.

To potvrdili i hasiči. "Podnikáme všechny kroky pro nasazení těžkého USAR týmu na pomoc v zasažené oblasti. Pokud obrdžíme oficiální žádost o pomoc, jsme připraveni okamžitě zareagovat," uvedl Hasičský záchranný sbor ČR.

Podobně zasahovali čeští záchranáři i po únorovém zemětřesení v Turecku. Z trosek zachránili 78 lidí (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.