Martina chtěla přihlásit dcerku do školky. Jste bez šance, řekly jí učitelky

Začínají zápisy do mateřských škol a teoreticky mohou trvat od 2. až do 16. května, samosprávy ale většinou vypisují termíny jen v několika jednotlivých dnech z tohoto období stanoveného ministerstvem školství.

Rodiče i radnice jsou většinou jako na trní, jestli bude stačit kapacita volných míst. Ty mohou částečně nahradit i dětské skupiny, jejichž zřízení je jednodušší než v případě školek.

[chooze:article;value:524874]

​K maminkám, které chtěly umístit dítě do mateřské školy, patří i 29letá Martina z pražských Horních Měcholup. Obce a města mají povinnost umístit do školek děti od tří let, pokud radnice nejsou úspěšné, spoléhají na obce či města ve svém okolí.

"Dceři budou tři roky teprve v listopadu. Byly jsme ve školkách na dvou dnech otevřených dveří, kde mi řekli, že nemáme šanci, aby nás kdekoli na Praze 15, kam spadáme, vzali," uvádí maminka.

Zaběhnutý kolektiv

Do celé záležitosti vstoupily i další okolnosti. "Po poradě s jednou učitelkou z MŠ, kterou máme v rodině, jsme se rozhodly, že by přihláška do školky stejně nebyla dobrý nápad. Pokud by nastoupila, patřila by k nejmenším, protože řada dětí má odklad pro nástup na ZŠ. A také by se nemusela uchytit v už zaběhnutém kolektivu," dodává Martina.

Právě území poblíž hranic metropole, kde v poslední době probíhala a bude dál probíhat intenzivní výstavba, patří k místům, kde je to podle Kateřiny Lánské z organizace EDUin s kapacitou školek nejhorší.

[chooze:article;value:545543]

​"Kapacity se od minulého roku moc nezvětšily, takže i letos očekáváme problémy. Kromě prstence okolo Prahy je to nejsložitější i v okolí dalších velkých měst," upřesňuje Lánská.

Na okraji metropole je také Zličín. "Ve školkách máme připraveno okolo 90 volných míst, zatím však nevíme, kolik dětí odejde na ZŠ, protože některé z nich mohou mít odklady," říká pro TN.cz starostka městské části Praha-Zličín Marta Koropecká (Pro Zlíčín a Sobín).

Prostory pro školku si pronajímali

Ve Svitavách z Pardubického kraje předpokládají, že mají už nejsilnější ročníky za sebou. "V období baby boomu jsme to vyřešili tak, že jsme si pronajali prostory, v nichž jsme školku provizorně vytvořili. To nejhorší období jsme tedy byli schopni překonat," domnívá se starosta Svitav David Šimek (nez.)

V Letohradě ze stejného kraje nic neponechávají náhodě a ke školce přistavují tři třídy. "Měli bychom je otevřít v září. Počítám proto, že budeme mít dostatečnou kapacitu, tedy pro děti, které budou na začátku školního roku už tříleté," vysvětluje pro TN.cz starosta Letohradu a senátor Petr Fiala (Společně pro kraj).

[chooze:article;value:520277]

​Pro děti je povinný až poslední ročník před nástupem na ZŠ. Školky mohou nahrazovat částečně i dětské skupiny, jejichž zřizování i provoz je levnější a vypisuje pro ně dotace ministerstvo práce a sociálních věcí. Mohou do nich chodit i předškoláci, musí ale občas docházet do MŠ, kde posoudí, jestli předškolní příprava probíhá správně.

Pro dětskou skupinu se rozhodla i maminka Martina z úvodu článku. Dceru tam posílá zatím na tři dopoledne v týdnu. Pokud by ale zvolila celý týden, platila by i se stravou 15 tisíc korun měsíčně.

Startuje projekt sousedského hlídání. Má pomoct s přeplněnými školkami (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.